reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Hovězí guláš podle norem

Vzpomínáte na guláš v závodce? Toto je recept ZS/1101 podle Normy jídel v závodních jídelnách vydaných ministerstvem vnitřního obchodu v roce 1956.


  • 4,4

    25×

    4,3 25

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Energetická hodnota

98646 kJ / 23561,3 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 774 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 004 hodnocení

Recept na domácí tvarohové nanuky krok za krokem

9. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 729 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 819 hodnocení

Rajčata v receptech: Rajčatové polévky, omáčky i báječné saláty

9. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 205 hodnocení

Jak využít zeleninu ze zahrádky? Zkuste recept na pravé maďarské lečo

8. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 602 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 776 hodnocení

Proč jíst maliny? Zlepší vám pleť a odbourají cholesterol

7. 7. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 673 hodnocení

Když není čas na pečení: Recept na rychlý koláč s rybízem

6. 7. 2020

Postup přípravy

Na tuku osmažíme dorůžova drobně pokrájenou cibuli, přidáme papriku, kmín, zalijeme malým množstvím vody. Přidáme na kostky pokrájené maso, osolíme, opepříme a dusíme, až se všechna šťáva vydusí. Pak maso podlijeme horkou vodou a znovu dusíme, až je maso měkké.

Pak maso vyjmeme, šťávu vydusíme až na tuk, zaprášíme moukou a krátce opražíme. Zalijeme vodou, dobře rozšleháme a povaříme 30 minut. Přidáme rajský protlak, utřený česnek, omáčku dosolíme, přecedíme na maso a krátce povaříme.

Nepoužijeme-li dostatečné množství cibule, má omáčka málo výraznou chuť. Je-li cibule a paprika přepražená, je omáčka nahořklá. Omáčku musíme správně povařit, aby byla hladká a lesklá.

Takto uvařený guláš byl na 100 porcí.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Hovězí guláš podle norem

    Celkový počet komentářů: 5
    • ferdahk
      ferdahk

      Množství masa

      Na vysvětlenou - recept je vždy na 100 porcí ve třech kategoriích:
      A - maso 32g, omáčka 120g
      B - maso 45g , omáčka 120 - 150g
      C - maso 64g, omáčka 150 - 200g
      Zvolil jsem rozpis A. Nepředpokládám, že budete vařit guláš z 5 nebo 10 kg masa, spíše šlo o poměry surovin a postup. A samozřejmě o doklad, jak se u nás v závodkách a restauracích vařilo.

      06.11.2013 09:30:23

    • holly
      holly

      Normy mám dokonce dvoje, ale nikde není na porci guláše 5 dkg masa. Že se pak na talíři opravdu bály 3 kostičky masa je jiná věc.

      28.01.2013 01:10:34

    • lumik
      lumik

      masa je malo,vždy se počítalo na porci 10dkg syroveho masa,po uvarení činila váha masa 6.3 dkg,to jen pro zajímavost,doma maso málokdo váží podle norem

      26.01.2013 18:18:44


    • lumik
      lumik

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      26.01.2013 18:18:31

    • fropo
      fropo

      Recept jsem zkusila, ingredience si nanormovala spíš tak od oka (zvýšila jsem také podíl cibule a dolévala hovězím vývarem), ale dodržela jsem postup. Určitě se vyplatí být trpělivý a dusit pokaždé skutečně až na tuk. Výsledkem je opravdu vynikající gulášek! Mlask!

      05.10.2012 14:06:43


    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Hovězí guláš podle norem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.