Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno, česnek nakrájíme na plátky. Maso očistíme a nakrájíme na kostky.
Na oleji osmahneme cibuli, česnek nakrájený na plátky a přidáme maso. Když je maso důkladně orestované, přidáme římský kmín, protlak, sůl, chilli papričku a zalijeme vývarem. Dusíme, až je maso měkké.
Fazole bílé, hnědé namočíme a uvaříme doměkka. Můžeme použít i fazole v plechovce v chilli omáčce. Měkké fazole přidáme k masu. Přidáme sterilovanou kukuřici bez nálevu. Na jiné pánvi orestujeme papriku nakrájenou na nudličky a přidáme ji k masu. Chilli con carne dochutíme česnekem a solí.
Hotové hovězí chili con carne nezahušťujeme. Podáváme s bagetkou nebo bílou vekou. Jestli je málo pikantní, přidáme chilli.