Pochoutka, která může posloužit místo salátu. Vhodné i jako příloha k masu.
nálev | |
---|---|
12 dkg | sůl |
1 l | ocet |
3 l | voda |
20 dkg | cukr krupice |
30 ks | spolarin |
podle potřeby | |
cibule | |
mrkev | |
květák | |
feferonka | |
houby | |
červená paprika nebo kapie |
Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Pokud máme malé cibulky, necháme je vcelku. Mrkev oškrábeme a také rozkrájíme na kolečka, květák naporcujeme na maličké růžičky, feferonky ponecháme celé. Na zavařování vybíráme tvrdé hříbkovité houby s mladými plodnicemi. Očistíme je a propereme ve studené vodě. Nakrájíme je na malé kousky a povaříme asi 3 minuty v mírně slané vroucí vodě. Předvařené houby scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Houby prokládáme se zeleninou do důkladně umytých sklenic. Poměr zeleniny je libovolný, ale houby by měly převládat. Do každé sklenice dáme 1 feferonku. Příprava nálevu: Vodu smícháme s octem, cukrem, solí a tabletky spolarinu. Za stálého promíchávání přivedeme k varu a krátce povaříme. Sůl a cukr se rozpustí. Houby se zeleninou zalijeme ve sklenicích horkým nálevem. Sklenice ihned uzavřeme víčky a sterilujeme ve vodě ohřáté na 100 °C po dobu 30-ti minut. Sklenice vyjmeme a necháme vychladnout. Houby nakládané se zeleninou jsou pochoutkou k masu, lze je použít do salátů a na ozdobu „studené mísy“.
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena