reklama
hledat uživatel
       

Houbový prášek

Udělejme radost těm, kteří mají rádi houbovou příchuť jídla, ale přitom kousky hub jim v pokrmu vadí.


  • 3,6

    19×

    3,5 19
  • 20 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Jak sušíme houby? Očištěné houby, které nemají přezrálé plodnice, nakrájíme na slabounké plátky a rozložíme je nejlépe na síto. Houbaři mívají zhotovené rámy s vypnutou silonovou síťovinou.

Houby sušíme na teplém vzdušném místě několik dní, dokud nejsou tak vysušené, že jdou prsty rozdrtit. Pokud sušíme houby venku, tak pouze za slunného počasí, aby nenavlhly. Skladujeme nejlépe v tmavých nádobách s uzávěrem.

Jak připravíme houbový prášek? Sušené houby dáme na pánev nebo do kastrolu a na plotně je „přesušíme“. Zahříváme je na pánvi za stálého promíchávání tak dlouho, dokud nechrastí.
Pak je roztlučeme v hmoždíři na prášek. Při větším množství hub lze použít i mixér.

Houbový prášek nasypeme do tmavé uzavíratelné nádoby. Můžeme si ho ale už před uložením i různě dochutit. Například přidáním pepře, nebo drcených zeleninových natí, či jiného oblíbeného koření. Využijeme ho po celý rok k přípravě omáček, přírodních masitých minutek, ale i k dochucení zeleninových salátů.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Houbový prášek

    Celkový počet komentářů: 5
    • eva randová-borovec
      eva randová-borovec

      Re: houbový prášek

      Plně souhlasím s použitím všude.

      26.09.2008 23:32:01

    • Dáša
      Dáša

      Tak jsem podle návodu udělala plno houbového prášku, mám ho 2 sklenice od kafe (200g Zelený Jakobs), ale to snad nemůžu v životě spotřebovat. Poraďte inspirujte, prosím, do čeho všeho ten prášek dát?

      21.01.2008 10:16:52

      • dana
        dana

        Re: poraďte!!

        Lze ho přidat do bramboračky a jiných polévek, omáček, čínských jídel, pod dušené maso i pod ryby. Nikdy chuť pokrmu nezkazí.

        13.02.2008 21:36:37


    • eva randová
      eva randová

      houbový prášek

      My houby sušíme v sušičce na ovoce a potom je umelu na masové mašince.Nejlepší je ze sušených nohou bedel.Když sbírám bedly,hned jim vytáčím nohy,vejde se více hub do košíku.

      22.09.2007 22:41:07

    • Hynek
      Hynek

      Václavky jsou nejlepší

      Tento recept používám již několik let a mohu ho vřele doporučit. Z mích zkušeností jsou nejlepší houby na prášek Václavky pro jejich kořeněnou chuť.

      20.09.2007 07:41:32

    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Houbový prášek

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.