Houbový kuba

35 min | hlavní chod | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 217303x
Recept na zapečené houby.
Komentáře receptu 23
Uvařil jsem to (Recept vařilo 11 lidí)


Postup přípravy receptu

Propláchnuté kroupy uvaříme doměkka, scedíme je a propláchneme studenou vodou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dorůžova. Sušené houby zalijeme vodou, uvaříme je doměkka a nadrobno je rozsekáme.

Do pekáče nasypeme uvařené kroupy, přidáme houby, vývar z hub, směs osolíme, opepříme, přichutíme třeným česnekem a rozmícháme podle potřeby.

Upravenou směs - houbového kubu - vložíme do rozehřáté trouby a necháme zapéct.

autor receptu:

Houbový kuba

Počet přidaných receptů: 208

Ingredience

Vaše cena 3990 běžně 6560 Kč sleva 39 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,4
skvělý recept
97 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Houbový kuba

Recept se nachází v 193 kuchařkách
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 4121 receptů
zjirousek
Houby 280 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Houbový kuba

Celkový počet komentářů: 10
  • Klárka61
    Vařika jsem Klárka61 29.04.2017 03:05:26

    Dělala jsem Kubu a moc mi chutnal. A to jsem jako dítě kroupy nemohla ani vidět.

  • Není Kuba, jako kuba akim 28.09.2013 08:24:51

    Svého času jsem psal o těchto rozdílech, Je několik receptů na kubu. Pamatuji si na vyprávění mého otce, pocházel z Příbrami, kde horníci i ostatní obyvatelé o vánočním obědě místo postu jedli kubu. Večer kdy chodili krytými schody z města na Svatou horu, musely být otevřeny všechny dveře i okna tohoto "tunelu" jinak tam bylo nedýchatelno.

    • Re: Není Kuba, jako kuba Maruš 24.12.2016 16:11:44

      S tím nedýchatelnem to je pravda - moje babička pocházela z Rožmitálu pod Třemšínem a vždycky o Vánocích vzpomínala na svého dědu, který zpíval v kostele na kůru. A právě o Vánocíh odtamtud chodil celý umořený a stěžoval si: " To se každý doma narve toho kuby a pak v kostele o půlnoční prdí. Všechno to stoupá nahoru a na tý kruchtě se nedá ani nadechnout. " :-)

      Ale já říkám - kuba je bašta, ať už jsou ty následky jakékoliv!

  • kuba z pohanky Libuše Pistulková 21.12.2016 13:50:12

    prosím o radu,zda je možno uvařit houbový kuba místo krup z pohanky.
    Děkuji L.Pistulková,Plzeň

  • Daninek
    HOUBOVÝ KUBA Daninek 03.02.2015 07:00:16

    Vařím kubu v podstatě totožně, jen přidávám, jak už někdo zmínil, kmín. Musím rovněž souhlasit s názorem, že je to postní jídlo, čili bezmasé a okurka bohatě stačí.
    Občas mě zamrzí, že si na něj nevzpomenu i během roku, protože kuba je výborný, ale mám to prostě spojené se Štědrým dnem:-)

  • Kuba Premio 27.09.2013 01:36:25

    Pro ty omezence,co dělají ble a hnus atd. ,tak vás upozorňuju ,že to je opravdu skvělý jídlo a ještě jsem nepotkal člověka,který to ochutnal,aby řekl,že mu nechutná,ale musí se správně udělat! To to opravdu hodně staré jídlo pochází z Krkonoš a správném se jmenuje Krkonošský,nebo Černý kuba. Opravdu se vaří z lámanky a ne z velkých krup. Někdo řekne,že je to přeci jedno,ale jedno to opravdu není. Má jinou chuť. Ne tak výraznou,jak by měl mít. Uvaříte lámanku a už neproplachujete! Houby je nejlepší namočit přes noc. Nakrájíte větší cibuli,dáte snažit na sádlo,když začne ružovět,tak přidáte kmín a ještě chvilku smažíte. Houby přecedíme,ale vodu z nich si necháme,budeme jí potřebovat. Houby pokrájíme na menší kousky a vložíme k cibuli, osolíme a podlijeme vodou z hub a dusíme. Když máme houby měkké a tekutinu vyvařenou,tak přidáme k uvařeným krupkám důkladně opepříme,přidáme utřený česnek a majoránku. Česneku poměrně hodně,jídlo musí být výrazné. Vymastíme pakáček sádlem,vložíme důkladně promíchanou směs ,poklademe lupínkama sádla a dáme zapéct. Někdo zapéká,tak až mu vznikne zlatá kůrčička. Já,to rád nemám,tak pokrm nechám v troubě kradší dobu,jen důkladně prohřát,aby se propojily všechny chutě. Jako příloha je nejlepší kyselá okurka. Prosím " nevylepšujte,toto jídlo" jde o staročeskou klasiku!

    • Re: Kuba Jandová 27.09.2013 10:17:02

      Jo, přesně takhle nám chutná, jen nesouhlasím s těmi krupkami. Původní recept na kubu byl z celých krup, lámanka se používá proto, že je podstatně dříve vařená. Také si ho takhle usnadňuji, ale na štědrý den musí být správný, z velkých krup.

      • Re: Re: Kuba Premio 27.09.2013 23:23:33

        To to jídlo,bylo jídlo chudých lidí z hor a jím byla lámanka mnohem dostupnější,než velké kroupy. Lámanka,byly netříděné a zbytkové kroupy.svým způsobem,takový odpad při výrobě krup. Dnes se asi už produkuje jinak. Mám,to štěstí ,že jsem majitelem dvou kuchařských knih,ze začátku minulého století a v nich se uvádí,jako hlavní surovina lámanka. Nešlo o úsporu času,ale o úsporu peněz. Jen taková perlička: ještě na počátku minulého století,byli součástí jídelníčku v Krkonoších např. psi a veverky.

  • Ivan Málek 23.12.2011 17:42:02

    Vše úplně špatně,toto není tradiční recept na "kubu". Patří do něho ne kroupy,ale trhané krupky (lámanka), i další postup je úplně špatný!!

    • Re: kuba blanca 11.05.2013 17:58:53

      pro Ivana Mládka - kritizovat umí každý trouba, ale že by z vás vypadl originální recept, tak na to nemáte, že ?

Nalezeno receptů: 23
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Houbový kuba
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept