reklama
hledat uživatel
       

Houbový kuba

Recept na zapečené houby.


  • 4,5

    108×

    4,4 108
  • 35 min

  • 12×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Propláchnuté kroupy uvaříme doměkka, scedíme je a propláchneme studenou vodou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dorůžova. Sušené houby zalijeme vodou, uvaříme je doměkka a nadrobno je rozsekáme.

Do pekáče nasypeme uvařené kroupy, přidáme houby, vývar z hub, směs osolíme, opepříme, přichutíme třeným česnekem a rozmícháme podle potřeby.

Upravenou směs - houbového kubu - vložíme do rozehřáté trouby a necháme zapéct.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Houbový kuba

    Celkový počet komentářů: 24
    • Anna
      Anna

      Ten správný kuba

      Každý má tu svou za jedinou, tak by se dala shrnout diskuze. Je to jako s receptem na bramborový salát nebo svíčkovou. Co kuchař, to zaručeně ten nejlepší recept. U nás se kuba nikdy nevařil, ale postupně jsem ochutnala a vyzkoušela různé recepty. Také z různých surovin. Kroupy, krupky, pohanka i rýže. Jen ta svatá trojice, sádlo, česnek, houby,nechyběla snad v žádném receptu. Osmažená cibulka, kmín, pepř, ale i sušená majoránka. V některých receptech se kroupy proplachují a to je, podle mne chyba. Kroupy se tak zbaví škrobu (šlemu), který nám jaksi udrží pokrm pohromadě při pečení. Pokud škrob vypláchnete, kuba bude sypký, nebude držet " formu " .Nedávno jsem v rozhlase slyšela recept, ve kterém se do krup přidávaly nastrouhané vařené brambory, tam potom propláchnutí krup nevadilo. Tento recept je také vynikající. A kdo je odvážný a rád ochutnává nové, vřele doporučuji. Přeji dobrou chuť.

      27.12.2018 09:06:51

    • Klárka61
      Klárka61

      Vařika jsem

      Dělala jsem Kubu a moc mi chutnal. A to jsem jako dítě kroupy nemohla ani vidět.

      29.04.2017 03:05:26

    • Libuše Pistulková
      Libuše Pistulková

      kuba z pohanky

      prosím o radu,zda je možno uvařit houbový kuba místo krup z pohanky.
      Děkuji L.Pistulková,Plzeň

      21.12.2016 13:50:12


    • Daninek
      Daninek

      HOUBOVÝ KUBA

      Vařím kubu v podstatě totožně, jen přidávám, jak už někdo zmínil, kmín. Musím rovněž souhlasit s názorem, že je to postní jídlo, čili bezmasé a okurka bohatě stačí.
      Občas mě zamrzí, že si na něj nevzpomenu i během roku, protože kuba je výborný, ale mám to prostě spojené se Štědrým dnem:-)

      03.02.2015 07:00:16

    • akim
      akim

      Není Kuba, jako kuba

      Svého času jsem psal o těchto rozdílech, Je několik receptů na kubu. Pamatuji si na vyprávění mého otce, pocházel z Příbrami, kde horníci i ostatní obyvatelé o vánočním obědě místo postu jedli kubu. Večer kdy chodili krytými schody z města na Svatou horu, musely být otevřeny všechny dveře i okna tohoto "tunelu" jinak tam bylo nedýchatelno.

      28.09.2013 08:24:51

      • Maruš
        Maruš

        Re: Není Kuba, jako kuba

        S tím nedýchatelnem to je pravda - moje babička pocházela z Rožmitálu pod Třemšínem a vždycky o Vánocích vzpomínala na svého dědu, který zpíval v kostele na kůru. A právě o Vánocíh odtamtud chodil celý umořený a stěžoval si: " To se každý doma narve toho kuby a pak v kostele o půlnoční prdí. Všechno to stoupá nahoru a na tý kruchtě se nedá ani nadechnout. " :-)

        Ale já říkám - kuba je bašta, ať už jsou ty následky jakékoliv!

        24.12.2016 16:11:44

    • Premio
      Premio

      Pro ty omezence,co dělají ble a hnus atd. ,tak vás upozorňuju ,že to je opravdu skvělý jídlo a ještě jsem nepotkal člověka,který to ochutnal,aby řekl,že mu nechutná,ale musí se správně udělat! To to opravdu hodně staré jídlo pochází z Krkonoš a správném se jmenuje Krkonošský,nebo Černý kuba. Opravdu se vaří z lámanky a ne z velkých krup. Někdo řekne,že je to přeci jedno,ale jedno to opravdu není. Má jinou chuť. Ne tak výraznou,jak by měl mít. Uvaříte lámanku a už neproplachujete! Houby je nejlepší namočit přes noc. Nakrájíte větší cibuli,dáte snažit na sádlo,když začne ružovět,tak přidáte kmín a ještě chvilku smažíte. Houby přecedíme,ale vodu z nich si necháme,budeme jí potřebovat. Houby pokrájíme na menší kousky a vložíme k cibuli, osolíme a podlijeme vodou z hub a dusíme. Když máme houby měkké a tekutinu vyvařenou,tak přidáme k uvařeným krupkám důkladně opepříme,přidáme utřený česnek a majoránku. Česneku poměrně hodně,jídlo musí být výrazné. Vymastíme pakáček sádlem,vložíme důkladně promíchanou směs ,poklademe lupínkama sádla a dáme zapéct. Někdo zapéká,tak až mu vznikne zlatá kůrčička. Já,to rád nemám,tak pokrm nechám v troubě kradší dobu,jen důkladně prohřát,aby se propojily všechny chutě. Jako příloha je nejlepší kyselá okurka. Prosím " nevylepšujte,toto jídlo" jde o staročeskou klasiku!

      27.09.2013 01:36:25

      • Jandová
        Jandová

        Jo, přesně takhle nám chutná, jen nesouhlasím s těmi krupkami. Původní recept na kubu byl z celých krup, lámanka se používá proto, že je podstatně dříve vařená. Také si ho takhle usnadňuji, ale na štědrý den musí být správný, z velkých krup.

        27.09.2013 10:17:02

    • Ivan Málek
      Ivan Málek

      Vše úplně špatně,toto není tradiční recept na "kubu". Patří do něho ne kroupy,ale trhané krupky (lámanka), i další postup je úplně špatný!!

      23.12.2011 17:42:02

    Nalezeno receptů: 24
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Houbový kuba

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.