reklama
hledat uživatel
       

Houbový kuba

Recept na zapečené houby.


  • 4,5

    109×

    4,4 109
  • 35 min

  • 12×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 581 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na plněné pečené brambory krok za krokem

19. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 612 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 688 hodnocení

Vánoce plné kalorických nástrah aneb jak nepřibrat

19. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Jak správně připravit těsto na páje?

18. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 686 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Perníkové chaloupky na hrneček krok za krokem

17. 11. 2019

Postup přípravy

Propláchnuté kroupy uvaříme doměkka, scedíme je a propláchneme studenou vodou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dorůžova. Sušené houby zalijeme vodou, uvaříme je doměkka a nadrobno je rozsekáme.

Do pekáče nasypeme uvařené kroupy, přidáme houby, vývar z hub, směs osolíme, opepříme, přichutíme třeným česnekem a rozmícháme podle potřeby.

Upravenou směs - houbového kubu - vložíme do rozehřáté trouby a necháme zapéct.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Houbový kuba

    Celkový počet komentářů: 24
    • Anna
      Anna

      Ten správný kuba

      Každý má tu svou za jedinou, tak by se dala shrnout diskuze. Je to jako s receptem na bramborový salát nebo svíčkovou. Co kuchař, to zaručeně ten nejlepší recept. U nás se kuba nikdy nevařil, ale postupně jsem ochutnala a vyzkoušela různé recepty. Také z různých surovin. Kroupy, krupky, pohanka i rýže. Jen ta svatá trojice, sádlo, česnek, houby,nechyběla snad v žádném receptu. Osmažená cibulka, kmín, pepř, ale i sušená majoránka. V některých receptech se kroupy proplachují a to je, podle mne chyba. Kroupy se tak zbaví škrobu (šlemu), který nám jaksi udrží pokrm pohromadě při pečení. Pokud škrob vypláchnete, kuba bude sypký, nebude držet " formu " .Nedávno jsem v rozhlase slyšela recept, ve kterém se do krup přidávaly nastrouhané vařené brambory, tam potom propláchnutí krup nevadilo. Tento recept je také vynikající. A kdo je odvážný a rád ochutnává nové, vřele doporučuji. Přeji dobrou chuť.

      27.12.2018 09:06:51

    • Klárka61
      Klárka61

      Vařika jsem

      Dělala jsem Kubu a moc mi chutnal. A to jsem jako dítě kroupy nemohla ani vidět.

      29.04.2017 03:05:26

    • Libuše Pistulková
      Libuše Pistulková

      kuba z pohanky

      prosím o radu,zda je možno uvařit houbový kuba místo krup z pohanky.
      Děkuji L.Pistulková,Plzeň

      21.12.2016 13:50:12


    • Daninek
      Daninek

      HOUBOVÝ KUBA

      Vařím kubu v podstatě totožně, jen přidávám, jak už někdo zmínil, kmín. Musím rovněž souhlasit s názorem, že je to postní jídlo, čili bezmasé a okurka bohatě stačí.
      Občas mě zamrzí, že si na něj nevzpomenu i během roku, protože kuba je výborný, ale mám to prostě spojené se Štědrým dnem:-)

      03.02.2015 07:00:16

    • akim
      akim

      Není Kuba, jako kuba

      Svého času jsem psal o těchto rozdílech, Je několik receptů na kubu. Pamatuji si na vyprávění mého otce, pocházel z Příbrami, kde horníci i ostatní obyvatelé o vánočním obědě místo postu jedli kubu. Večer kdy chodili krytými schody z města na Svatou horu, musely být otevřeny všechny dveře i okna tohoto "tunelu" jinak tam bylo nedýchatelno.

      28.09.2013 08:24:51

      • Maruš
        Maruš

        Re: Není Kuba, jako kuba

        S tím nedýchatelnem to je pravda - moje babička pocházela z Rožmitálu pod Třemšínem a vždycky o Vánocích vzpomínala na svého dědu, který zpíval v kostele na kůru. A právě o Vánocíh odtamtud chodil celý umořený a stěžoval si: " To se každý doma narve toho kuby a pak v kostele o půlnoční prdí. Všechno to stoupá nahoru a na tý kruchtě se nedá ani nadechnout. " :-)

        Ale já říkám - kuba je bašta, ať už jsou ty následky jakékoliv!

        24.12.2016 16:11:44

    • Premio
      Premio

      Pro ty omezence,co dělají ble a hnus atd. ,tak vás upozorňuju ,že to je opravdu skvělý jídlo a ještě jsem nepotkal člověka,který to ochutnal,aby řekl,že mu nechutná,ale musí se správně udělat! To to opravdu hodně staré jídlo pochází z Krkonoš a správném se jmenuje Krkonošský,nebo Černý kuba. Opravdu se vaří z lámanky a ne z velkých krup. Někdo řekne,že je to přeci jedno,ale jedno to opravdu není. Má jinou chuť. Ne tak výraznou,jak by měl mít. Uvaříte lámanku a už neproplachujete! Houby je nejlepší namočit přes noc. Nakrájíte větší cibuli,dáte snažit na sádlo,když začne ružovět,tak přidáte kmín a ještě chvilku smažíte. Houby přecedíme,ale vodu z nich si necháme,budeme jí potřebovat. Houby pokrájíme na menší kousky a vložíme k cibuli, osolíme a podlijeme vodou z hub a dusíme. Když máme houby měkké a tekutinu vyvařenou,tak přidáme k uvařeným krupkám důkladně opepříme,přidáme utřený česnek a majoránku. Česneku poměrně hodně,jídlo musí být výrazné. Vymastíme pakáček sádlem,vložíme důkladně promíchanou směs ,poklademe lupínkama sádla a dáme zapéct. Někdo zapéká,tak až mu vznikne zlatá kůrčička. Já,to rád nemám,tak pokrm nechám v troubě kradší dobu,jen důkladně prohřát,aby se propojily všechny chutě. Jako příloha je nejlepší kyselá okurka. Prosím " nevylepšujte,toto jídlo" jde o staročeskou klasiku!

      27.09.2013 01:36:25

      • Jandová
        Jandová

        Jo, přesně takhle nám chutná, jen nesouhlasím s těmi krupkami. Původní recept na kubu byl z celých krup, lámanka se používá proto, že je podstatně dříve vařená. Také si ho takhle usnadňuji, ale na štědrý den musí být správný, z velkých krup.

        27.09.2013 10:17:02

    • Ivan Málek
      Ivan Málek

      Vše úplně špatně,toto není tradiční recept na "kubu". Patří do něho ne kroupy,ale trhané krupky (lámanka), i další postup je úplně špatný!!

      23.12.2011 17:42:02


    Nalezeno receptů: 24
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Houbový kuba

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.