
2 ks
1 ks
1/3 lžičky
1/3 lžičky
10 kuliček
1,25 l
5 kuliček
450 g
250 g
1/3 lžičky
3 lžíce
5 kuliček
2 lžíce
150 ml
1/3 lžičky
1/2 lžičky
Ve větším hrnci osmažíme cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Jakmile cibule zesklovatí a změkne, přidáme očištěné a nakrájené houby a za občasného zamíchání asi 10 minut podusíme v zakrytém hrnci.
Pak přilijeme světlé pivo, všechno koření a sůl. Přivedeme k varu a dalších asi 10 minut za občasného zamíchání opět vaříme v zakrytém hrnci. Pak přilijeme litr vody. Pro urychlení je možné vodu předem uvařit v rychlovarné konvici. Krátce vaříme.
Zatím si přichystáme tmavou jíšku, kterou uděláme z 5 lžic oleje a vrchovaté lžíce mouky.
Guláš zahustíme 2x. Nejprve hotovou tmavou jíškou a pak 250 ml studené vody, ve které jsme nejprve rozmíchali vrchovatou lžíci hladké mouky. Dále necháme na mírném ohni vařit.
Připravíme si maso, které nakrájíme na malé kostky, osolíme a v kastrolku, do kterého jsme nejprve dali asi 3 lžíce oleje a 3 lžíce octa prudce za stálého míchání restujeme tak dlouho, dokud asi z poloviny nezmizí kyselá chuť octa a maso nepustí šťávu a na vzhled zgumovatí. Maso i s vypečenou šťávou přidáme do guláše a vše vaříme ještě tak dlouho, dokud není maso i houby měkké.
Houbový guláš s vepřovým podáváme s houskovým knedlíkem a tmavým pivem.
4,6 46×
hlavní chod
Nevíte, co s úrodou z lesa? Vyzkoušejte recept na skvělý houbový guláš!
4,5 136×
hlavní chod
Jednoduchý houbový guláš, který je výborný z čerstvých hříbků, ale je možné použít i jakékoli…
3,1 132×
hlavní chod
Guláš z čerstvých hub ochucený červenou paprikou a zjemněný smetanou.
3,0 84×
hlavní chod
Guláš z čerstvých hub, kterému se těžko odolává.
Miluji houby od malička jsme je sbíraly a sbírám do dnes a dokonce je pěstuji na březových špalcích. Hlíva Ustřičná delikatesa této houby se nedá popřít je všestranná uděláte z ní jak guláš nebo držkovou polévku, řízky, no a že lečí nemusím snad ani psát je to houba univerzální na všechno.
Byl výborný , houbám se nevyrovná žádné koření a o tom to je.