Očištěné houby nakrájíme na kostky. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozpálíme olej, na kterém osmahneme cibuli. Přidáme houby i mleté maso. Vše osolíme, poprášíme kmínem a 10 minut restujeme. Pak směs podlijeme vodou a za občasného míchání je dusíme houby doměkka. Pokud se voda během dušení odpaří, přidáme trochu horké vody. Směs podle chuti přisolíme.
Těstoviny (vřetena, vrtule) uvaříme v osolené vodě se lžící oleje "na skus", propláchneme a scedíme.
Větší červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu vymastíme olejem a na dno poklademe cibuli. Na cibuli přijde třetina těstovin, polovina masových hub, opět třetina těstovin a zbytek hub. Poslední vrstvou bude zbytek těstovin.
Vejce rozkvedláme s mlékem, moukou, solí i pepřem a vaječnou směsí zalijeme připravené těstoviny. Houbové šunkofleky vložíme do předehřáté trouby a zapékáme přikryté přibližně 20 - 30 minut.
Mezitím si nastrouháme sýr na jemném struhadle. Ze šunkofleků sundáme víko, posypeme je sýrem a celým kmínem a ještě 5 minut zapékáme.
Houbové šunkofleky podáváme se sladkokyselými sterilovanými okurkami a kečupem podle chuti.