reklama
hledat uživatel
       

5. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Houbové rizoto

Houbové rizoto

Rizoto podle tohoto receptu je trošku náročnější na čas, ale za tu dobrotu to opravdu stojí! Hotové rizoto sypeme parmazánem.


  • 3,1

    652×

    3 652
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 555 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

10+1 otázek: Čínská medicína a její principy

10. 10. 2019

Postup přípravy

Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Menší houby očistíme a rozpůlíme. Čerstvé bylinky opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno, případně otrháme lístečky.

Nakrájenou slaninu rozehřejeme na oleji, přidáme cibulku a orestujeme. Přidáme houby, osolíme, opepříme a opékáme tak dlouho, dokud se tekutina nevypaří. Přisypeme kulatou rýži a za stálého míchání zahříváme, po chvíli přidáme i nasekané bylinky. Obsah v hrnci zalijeme 1/3 l vody nebo zeleninového vývaru. Rizoto vaříme na mírném ohni. Dřív než se tekutina zase odpaří, vodu znovu dolijeme a vaříme dále, tento postup opakujeme tak dlouho, dokud není rýže měkká. Houbové rizoto dochutíme polovinou nastrouhaného parmazánu, solí a pepřem.

Houbové rizoto rozdělíme na nahřáté talíře a před podáváním sypeme parmazánem a zdobíme čerstvou bylinkou.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Houbové rizoto

    Celkový počet komentářů: 7
    • kuchařka
      kuchařka

      Rozehřívat slaninu na oleji, to je tedy nápad. A proč vývar? Houby jsou samy chuťově dostatečně výrazné. A cibulku je opravdu lépe osmažit do sklovata (minimálně). A proč dusit samotné houby, než se voda vyvaří? Houbám i rýži stačí přibližně stejná doba k vaření. Autor bude asi kuchařský expert, ale držím palce do dalších kulinářských pokusů.

      24.08.2009 19:54:01

      • Oxit
        Oxit

        Proc dusit houby...

        Příprava jídla
        1. OSMAŽTE HOUBY A SLANINU
        Polovinu másla rozehřejte ve větším plochém kastrolu nebo vysoké pánvi. Za stálého míchání osmahněte na cibulce houby a slaninu (asi pět minut), aby zvláčněly. Vývar mezitím udržujte stále horký, ale nevařte ho, aby se neodpařoval.
        2. OPEČTE RÝŽI
        Vsypte do kastrolu rýži a několik minut ji za stálého promíchávání opékejte, až zrnka začnou vydávat praskavý zvuk a obalí se máslem. Nenechte ji ale zhnědnout.
        3. PŘIDEJTE VÍNO A VÝVAR
        Vlijte víno a na vysokém plameni míchejte, aby se odpařil alkohol. Pak přilijte šálek vývaru, promíchejte, nechte vývar vsáknout a po naběračkách přidávejte další. Celkem to trvá asi dvacet minut; po této době bude rýže nasáklá, krémovitá a získá vlhký vzhled.
        4. DOPŘEJTE RIZOTU ODPOČINEK
        Zbylé máslo smíchejte s nasekanou petrželkou a sýrem. Vmíchejte do rizota, přikryjte a nechte tři minuty stát. Rýže vsákne poslední zbytek vývaru – když jí protáhnete vařečku, zůstane za ní cestička.

        Podávejte se strouhaným parmazánem – a zapíjejte vínem, s nímž jste vařili!
        PŘEVZATO Z APETITONLINE.CZ (http://www.apetitonline.cz/re cepty/1820-houbove-rizoto-se-s laninou.html )

        02.03.2011 21:24:27

      • Oxit
        Oxit

        Text komentáře byl smazán.

        Text komentáře byl smazán.

        02.03.2011 21:25:54


    • b
      b

      misto pepre jsem dal oregano, slaninu jsem nahradil olivovym olejem. houby jsem dal bedle. Cibulku jsem na zacatku osmazil do sklovita. Super.

      30.09.2007 10:57:36

    • Rizoto
      Rizoto

      No rizoto se jíst nedá,ale třeba máš velké kozy když vymýšlíš takovéto blbiny.

      07.09.2007 13:52:14


    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu Houbové rizoto

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.