reklama
hledat uživatel
       

Ingredience

podle chuti

podle potřeby

Postup přípravy

Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Menší houby očistíme a rozpůlíme. Čerstvé bylinky opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno, případně otrháme lístečky.

Nakrájenou slaninu rozehřejeme na oleji, přidáme cibulku a orestujeme. Přidáme houby, osolíme, opepříme a opékáme tak dlouho, dokud se tekutina nevypaří. Přisypeme kulatou rýži a za stálého míchání zahříváme, po chvíli přidáme i nasekané bylinky. Obsah v hrnci zalijeme 1/3 l vody nebo zeleninového vývaru. Rizoto vaříme na mírném ohni. Dřív než se tekutina zase odpaří, vodu znovu dolijeme a vaříme dále, tento postup opakujeme tak dlouho, dokud není rýže měkká. Houbové rizoto dochutíme polovinou nastrouhaného parmazánu, solí a pepřem.

Houbové rizoto rozdělíme na nahřáté talíře a před podáváním sypeme parmazánem a zdobíme čerstvou bylinkou.

Foto: Shutterstock.com

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Podobné recepty

Komentáře k receptu Houbové rizoto

Celkový počet komentářů: 7
  • kuchařka
    kuchařka

    Rozehřívat slaninu na oleji, to je tedy nápad. A proč vývar? Houby jsou samy chuťově dostatečně výrazné. A cibulku je opravdu lépe osmažit do sklovata (minimálně). A proč dusit samotné houby, než se voda vyvaří? Houbám i rýži stačí přibližně stejná doba k vaření. Autor bude asi kuchařský expert, ale držím palce do dalších kulinářských pokusů.

    24.08.2009 19:54:01

    • Oxit
      Oxit

      Proc dusit houby...

      Příprava jídla
      1. OSMAŽTE HOUBY A SLANINU
      Polovinu másla rozehřejte ve větším plochém kastrolu nebo vysoké pánvi. Za stálého míchání osmahněte na cibulce houby a slaninu (asi pět minut), aby zvláčněly. Vývar mezitím udržujte stále horký, ale nevařte ho, aby se neodpařoval.
      2. OPEČTE RÝŽI
      Vsypte do kastrolu rýži a několik minut ji za stálého promíchávání opékejte, až zrnka začnou vydávat praskavý zvuk a obalí se máslem. Nenechte ji ale zhnědnout.
      3. PŘIDEJTE VÍNO A VÝVAR
      Vlijte víno a na vysokém plameni míchejte, aby se odpařil alkohol. Pak přilijte šálek vývaru, promíchejte, nechte vývar vsáknout a po naběračkách přidávejte další. Celkem to trvá asi dvacet minut; po této době bude rýže nasáklá, krémovitá a získá vlhký vzhled.
      4. DOPŘEJTE RIZOTU ODPOČINEK
      Zbylé máslo smíchejte s nasekanou petrželkou a sýrem. Vmíchejte do rizota, přikryjte a nechte tři minuty stát. Rýže vsákne poslední zbytek vývaru – když jí protáhnete vařečku, zůstane za ní cestička.

      Podávejte se strouhaným parmazánem – a zapíjejte vínem, s nímž jste vařili!
      PŘEVZATO Z APETITONLINE.CZ (http://www.apetitonline.cz/re cepty/1820-houbove-rizoto-se-s laninou.html )

      02.03.2011 21:24:27

    • Oxit
      Oxit

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      02.03.2011 21:25:54

  • b
    b

    misto pepre jsem dal oregano, slaninu jsem nahradil olivovym olejem. houby jsem dal bedle. Cibulku jsem na zacatku osmazil do sklovita. Super.

    30.09.2007 10:57:36

  • Rizoto
    Rizoto

    No rizoto se jíst nedá,ale třeba máš velké kozy když vymýšlíš takovéto blbiny.

    07.09.2007 13:52:14

Nalezeno receptů: 7

Přidat příspěvek k receptu Houbové rizoto

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.