Přinesli jste si z lesa čerstvé houby? Máme pro vás recept na českou klasiku vylepšenou smetanou.
3 lžíce | máslo |
2-3 lžíce | ocet |
4 ks | brambory |
1 svazek | kopr |
200 g | houby |
1 l | kuřecí vývar |
3 lžíce | hladká mouka |
1 kelímek | smetana ke šlehání |
podle chuti | |
---|---|
cukr | |
sůl | |
mletý pepř |
Máslo necháme v hrnci rozpustit, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. K jíšce přilijeme připravený kuřecí vývar a dobře rozmícháme. Houby očistíme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Houby krátce orestujeme na rozehřátém másle. Do připraveného vývaru s jíškou vsypeme brambory a orestované houby. Osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut, dokud nejsou brambory i houby měkké. Do kulajdy přidáme smetanu, ocet a podle chuti i trošku cukru. Kulajdu dobře promícháme a znovu přivedeme k varu. Krátce povaříme a máme hotovo. Nakonec vmícháme nasekaný kopr. Připravíme si ztracené vejce, počítáme 1 vejce na osobu. Houbovou kulajdu se smetanou podáváme se ztraceným vejcem a snítkou kopru na ozdobu. a pepř podle chuti. Přidáme i kousek másla na orestování hub.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena