2-3 stroužky | česnek | |
3-4 lžíce | olej | |
0.5 kg | brambory | |
1 lžička | majoránka | |
1 ks | cibule | |
1.5 l | voda | |
3 ks | mrkev | |
2 lžíce | hladká mouka | |
1 miska | sušené houby | |
1 lžička | celý kmín | |
1 lžička | sušený libeček | |
1 miska | sušená zelenina do polévky | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý barevný pepř |
Sušené houby předem namočíme do vody (alespoň na 30 minut), aby změkly a zvětšily svůj objem. Poté houby scedíme a překrájíme na menší kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Směs sušené zeleniny namočíme na pár minut do vody, nabude svůj objem, případně použijeme zeleninu čerstvou (celer a kořen petržele). Nyní je postup už zcela jednoduchý. Na lžíci oleje osmahneme cibuli do zesklovatění. Přisypeme mrkev a kostičky brambor. Pár minut za stálého míchání restujeme. Přidáme předem namočenou sušenou zeleninu do polévky. Dále přidáme houby, kmín, sůl, pepř a libeček. Všechny suroviny na houbovou bramborovou polévku zalijeme horkou vodou (cca 1,5 l) a vaříme asi 10 - 15 minut. Připravíme si jíšku. V malém hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje, přisypeme mouku a za stálého míchání osmahneme. Opatrně zalijeme 200 ml vody a rozmícháme. Jíšku nalijeme přes cedník do polévky a stále mícháme, aby se neutvořily hrudky. Polévku ještě asi 10 minut povaříme, aby se ztratila syrová chuť mouky a dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou. Houbovou bramborovou polévku podáváme horkou s čerstvým chlebem.
Zahřejte se poctivou polévkou: 6 nejlepších receptů na bramboračku, zelňačku i kulajdu
První chladnější dny jsou za námi a určitě také pociťujete, jak důležité je se v těchto dnech zahřát. Při volbě pokrmů nemůžete šlápnout vedle, když sáhnete po vydatné domácí polévce. Máme pro vás perfektní recepty z brambor, hub a zelí - surovin, které si teď tělo žádá nejvíce.
Polévka je grunt: Recept na výbornou bramboračku s houbami krok za krokem
Přinesli jste si z lesa košík nasbíraných hub? Milujete kromě houbové smaženice také houbové polévky? Potom zkuste recept na tuto bramborovou polévku s kořenovou zeleninou a čerstvými hříbky. Je výborná!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena