
Honzovy buchty do uzlíčku
Recept na tradiční buchty se švestkovými povidly.
-
3,4
15×
-
2 h 30 min
-
1×
Recept na tradiční buchty se švestkovými povidly.
15×
2 h 30 min
1×
60 g
2 lžíce
2 lžíce
1 ks
60 g
1 ks
30 g
1 špetka
2 - 3 dl
50 g
500 g
1 ks
Rozdrobené droždí zalijeme asi 100 ml mléka, přidáme lžičku cukru a promícháme. Počkáme, až se objeví bubliny.
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, zbytek cukru, žloutek, vychladlé máslo se sádlem a vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbylé mléko a vypracujeme měkké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout do dvojnásobných rozměrů.
Z těsta vytvarujeme buchty, které naplníme povidly. V pekáči pak rozehřejeme máslo se sádlem, buchty v něm ze všech stran smočíme a vyskládáme spojem dolů do řad.
Troubu předehřejeme na 180 - 200 °C. Honzovy buchty necháme v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a potom je dáme do trouby. Po 10 minutách trochu snížíme teplotu a buchty 10 - 15 minut dopékáme. Ještě horké buchty pokropíme rumem smíchaným s cukrem a dvěma lžícemi horké vody.
Honzovy buchty do uzlíčku po vychladnutí pocukrujeme a můžeme podávat k snídaní nebo svačině.