Rozdrobené droždí zalijeme asi 100 ml vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme hladkou mouku, žloutky, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu, rozpuštěné vlažné máslo, zbytek cukru, vanilkový cukr, kvásek a po trochách přidáváme vlažné mléko. Vše zpracujeme ve vláčné těsto, posypeme povrch moukou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu. Důležité je, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu.
Po vykynutí rozdělíme těsto na poloviny a rozválíme na cca 1,5 cm plát, pomocí rádýlka rozdělíme na 12 čtverců, na které poklademe náplň podle vašeho výběru, třeba makovou, tvarohovou.
Buchty ze všech stran pomastíme rozpuštěným máslem a klademe vedle sebe. Honzíkovy české buchty pečeme prvních 10 minut na 200 °C, poté na mírném stupni cca 15 - 20 minut dopékáme.