reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

omáčka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 815 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 032 hodnocení

Podzimní čaje pro zahřátí a silnější imunitu: Sáhněte po zázvoru, černé jeřabině i borůvkách

24. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 752 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 848 hodnocení

Kvíz: Jak dobře znáte světovou gastronomii?

24. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 218 hodnocení

Výběr těch nejlepších receptů: Domácí knedlíky nasladko i naslano

23. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 612 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 799 hodnocení

8 skvělých a jednoduchých receptů z mletého masa

23. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 695 hodnocení

Zpracováváme dýně: Na polévku, přílohu i dýňový kompot

23. 9. 2020

Postup přípravy

Vepřová játra omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky, které obalíme v hladké mouce. Pozor, nesolíme, aby játra neztvrdla. Obalená játra zprudka opečeme na rozpáleném domácím vepřovém sádle z obou stran, vybereme na talíř a až nyní osolíme z obou stran. Na jemno nastrouháme cibuli a kvalitní tvrdý sýr (gouda nebo eidam).

Do výpeku, kde je opadaná mouka z vypražení jater, přidáme čerstvé máslo, necháme rozpustit. Když máslo zpění, přidáme lžíci hladké mouky, pořádně rozmícháme a připravíme světlou zápražku, kterou zalijeme směsí vlažné sladké smetany s vlažným mlékem a za stálého míchání uvaříme hladkou hustou základní bešamelovou omáčku bez hrudek.

Do bešamelové omáčky přidáme nastrouhanou cibuli a sýr, jen jemně osolíme, protože sýr je slaný dost. Rozmícháme dohladka, sýr necháme úplně rozpustit, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a čerstvě mletým muškátovým oříškem. Omáčku rozmícháme a vypneme plamen. Do vlažné bešamelovo-sýrové omáčky vmícháme 2 čerstvé vaječné žloutky a necháme ještě odpočinout.

Smažená játra rozložíme do ploché jenské mísy a přikryjeme připravenou bešamelovo-sýrovou omáčkou. Nepřikryté vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev. Pečeme asi 10 minut, až se povrch zapeče pěkně do zlato-hněda a potom vybereme z trouby.

Holandská vepřová játra podáváme horká s pažitkovou bramborovou kaší a jemným zeleným salátem nebo jednoduchým jablkovo-celerovým salátem, eventuálně salátem Waldorf. Jde o jednoduchou a velmi chutnou úpravu vepřových jater, kterou přidávám pro milovníky pečených vepřových jater.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Holandská vepřová játra

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.