reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Hlávkové zelí s bílým vínem

Recept na chuťově zajímavou přílohu.


  • 4,5

    4,5 4
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 529 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Recept na cheesecake s borůvkami krok za krokem

22. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

21. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Postup přípravy

Zelí tence nakrájíme, dáme do mísy, spaříme vařící vodou a necháme ho na chvilku stát zakryté pokličkou (cca 10 minut).

Ve větším kastrolu zpěníme na oleji nebo na slanině drobně nakrájenou cibuli, pak ji podlijeme asi hrníčkem vody a přidáme scezené spařené zelí, které osolíme kávovou lžičkou soli. Přidáme polévkovou lžíci celého nebo drceného kmínu a dusíme pod pokličkou cca 15 minut na mírné plotně.
Občas se podíváme, aby se voda ze zelí nevypařila a zelí se nepřipálilo. Podle potřeby podlijeme vodou. Pak přidáme na struhadle nastrouhané syrové brambory, ochutíme vegetou a přilijeme alespoň 1dl bílého vína (může být i více). Za občasného míchání ještě dusíme dalších 10 minut. Nakonec zelí okyselíme asi 2 lžícemi octu (podle chuti) a přidáme špetku mletého pepře. Pokud je zelí moc řídké, můžeme ho zasypat trochou hrubé mouky. Zdá-li se nám zelí husté, zředíme ho troškou vody.

Pokud připravujeme k zelí nějaké pečené maso, tak podlijeme zelí na talíři šťávou z pekáčku. Zelí podáváme jako přílohu k masu, těstovinám nebo knedlíkům.

Podobně lze připravit i sterilované zelí ze sklenice. V tom případě necháme více vody a přidáme světlou zásmažku, aby bylo více omáčkové. Většinou je nutné sterilované nebo bečkové zelí propláchnout před přípravou vodou, aby se stáhla kyselost.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Hlávkové zelí s bílým vínem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.