reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Hladové menu - kuřecí vývar a placaté kuře s jasmínovou rýží

Jednoduchý oběd od A do Z, jak doufám, srozumitelný i úplným začátečníkům


  • 4,6

    4,5 9
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 826 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 602 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Postup přípravy

Vykostěné kuře (nechávám křídla a nohy s kostí) z obou stran osolíme, opepříme, poprášíme kari, kmínem, paprikou sladkou a pálivou, přidáme s citem rozmarýn a ze stran kůže zlehka pocukrujeme práškový cukrem. Kuře zakapeme olivovým olejem a dáme marinovat, klidně přes noc, do lednice.

Na dno pekáče umístíme plátky slaniny, zasypeme nadrobno nakrájenou velkou cibulí, rozmístíme napůl překrojené stroužky česneku. Na tuto směs rozložíme kuře, podlijeme cca 1 - 2 dl vody či vývaru a dáme přikryté péct do horkého vzduchu na 60 minut při 180 °C. Kuře můžeme zjemnit tím, že na něj položíme plátky másla či slaniny.

Zkontrolujeme pečínku, případně podlijeme vodou, pivem, vývarem, je-li málo šťávy, nebo chceme-li jí více. Placaté kuře pečeme dalších cca 30 minut přiklopené. Pokud se někomu bude zdát kuře příliš měkké, může dobu zkrátit. Poté kuře odklopíme a při častém přelévání pečeme na kůrčičku ještě cca 10 minut ideálně pod zapnutým grilem.

Ideální přílohou k placatému kuřeti je jasmínová rýže, kterou si připravíme následovně. Cibulku pokrájíme nadrobno a zpěníme na sádle. Řádně propranou a okapanou rýži vyklopíme na cibulku a dáme vařit do rychlovarné konvice 1/2 l vody. Než voda sevře, pražíme rýži, pak přidáme cca 1/2 lžičky soli a přilijeme vřící vodu. Na mírném ohni vaříme cca 6 - 8 minut, až se v rýži udělají díry a voda není vidět. Odstavíme a necháme 10 minut dojít v páře. Pokud bychom použili obyčejnou rýži, bude třeba dát více vody, cca 850 ml a prodloužit dobu varu na 8 - 10 minut. Ideální pro přípravu je teflonový hrnec se skleněnou pokličkou.

Ze zbytku kuřete si můžeme připravit polévku. Zbytek z kuřete, menší mrkev a petržel, kousek celeru, malou cibulku, pokud je pěkná, tak i s hnědou slupkou, bobkový list, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 1 lžičku soli dáme s 2 l vody dáme do tlakového hrnce a přivedeme k varu. 30 minut vaříme na mírnějším ohni, vypneme a necháme klesnout tlak. Vývar slijeme do jiného hrnce, přidáme lžíci hrášku, polévkové nudle, sušenou či čerstvou petrželku a libeček. Krátce povaříme a můžeme podávat.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Hladové menu - kuřecí vývar a placaté kuře s jasmínovou rýží

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.