Halušky

1 hod | hlavní chod | slovenská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 116570x
Recept na klasické halušky, které jsou nejlepší se špekem a brynzou.
Komentáře receptu 19
Uvařil jsem to (Recept vařilo 7 lidí)


Postup přípravy receptu

Syrové brambory nastrouháme najemno a vymačkáme z nich vodu. Vodu necháme ustát a usazený škrob dáme do brambor, přidáme smíchané mouky a vypracujeme tužší těsto.

Těsto protlačíme halušníkem do vroucí osolené vody. Halušky promícháme, aby se nepřilepily ke dnu hrnce, jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou hotové.

Halušky podáváme s kyselým zelím, brynzou a špekem, tvarohem, slaninou nebo škvarky. Prostě tak, jak vám halušky chutnají.

Jiří Viktor K autor receptu:

Halušky

Počet přidaných receptů: 509

Ingredience

Vaše cena 3990 běžně 8750 Kč sleva 54 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
46 hlasujících
  • Recept Halušky - Halušky s bryndzou.

Kuchařky obsahující recept Halušky

Recept se nachází v 152 kuchařkách
zdegross
staré recepty 3810 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Halušky

Celkový počet komentářů: 10
  • Komentář k receptu Halušky svatka.zl 12.03.2017 10:42:33

    Výborné. Dělala jsem jen z polohrubé mouky, neměla jsem hrubou, tak jsem vynechala i hladkou a vše nahradila polohrubou a vůbec to nevadilo. Díky za snadný recept a skvělý.

  • Pravé slovenské "halušky" nejsou pouze s bryndzou ! Jokles 27.01.2017 16:27:28

    Celý východ praktikuje daleko častěji halušky se zelím Postup je stejnej, kromě toho zatím zde nikde nezmíněného finále ! Nelze je např. jen tak " smíchat " s bryndzou, neboť se ta bryndza musí předem rozpustit na másle, sádle, či slanině, nebo na uzeném a teprve poté smíchat s haluškama. Pokud byste zkoušeli se zelím, (obecně se jím říká strapačky.) pak jsou dva druhy přípravy. Ta první je na drobno nakrájené hlávkové zelí se v hrnci s trochou vody, BEZ SOLI, ČI KMÍNU, či čehokoliv jiného, pomalu dusí do poloměka a v závěru se přidá do hrnce sádlo a dodusí se dle chuti a nechá vyvařit všechna přebytečná voda. Hotové zelí pak jen smícháme s haluškama. Druhý způsob je stejný, pouze se požije propláchnuté a kvašené zelí, které lehce podusíme na sádle, nebo kostičkované uzenině. Obojí je špice ! V obou případech se to může, už na talíři, lehce opepřit !

  • Pravé slovenské "halušky" nejsou pouze s bryndzou ! Jokles 27.01.2017 16:25:21

    Celý východ praktikuje daleko častěji halušky se zelím Postup je stejnej, kromě toho zatím zde nikde nezmíněného finále ! Nelze je např. jen tak " smíchat " s bryndzou, neboť se ta bryndza musí předem rozpustit na másle, sádle, či slanině, nebo na uzeném a teprve poté smíchat s haluškama. Pokud byste zkoušeli se zelím, (obecně se jím říká strapačky.) pak jsou dva druhy přípravy. Ta první je na drobno nakrájené hlávkové zelí se v hrnci s trochou vody, BEZ SOLI, ČI KMÍNU, či čehokoliv jiného, pomalu dusí do poloměka a v závěru se přidá do hrnce sádlo a dodusí se dle chuti a nechá vyvařit všechna přebytečná voda. Hotové zelí pak jen smícháme s haluškama. Druhý způsob je stejný, pouze se požije propláchnuté a kvašené zelí, které lehce podusíme na sádle, nebo kostičkované uzenině. Obojí je špice ! V obou případech se to může, už na talíři, lehce opepřit !

  • Lucie 13.11.2011 13:21:47

    Tenhle recept se podle meho nazoru nepovedl. Neobsahuje nic, co by drzelo testo pohromade (treba vajicka). Opravdu z testa halusky nevznikly.

    • Re: Iveta 07.12.2011 23:41:40

      Pohromadě to drží ta vody z brambor brouku :-P

    • udelej to timto zpusobem a treba se povede: nastrohej brambory, pridej 1 vejce , polohrubou mouku a sul.Testo musi byt daleko hustejsi nez na bramborak... moje maminka vzdy rikavala, kdyz das vejce muzes dat min mouky ...
      Pokud udelas testo , tak zkus par nahazet do vody a uvidis zda ve varici vode drzi pohromade, anebo se "rozpadaji" (v tom pripade pridej vic mouky). Uvidis, ze se trefis... nic nemusis vazit , jak vidis nekdy vse navazis a dodrzujes recept a nepovede se... Vyzkousej a dej vedet :-).

      • Re: Jokles 27.01.2017 15:57:42

        Joannyle ! Vše je O.K. Až na tu sůl do těsta ! To nikdy ! Solí se, a to dost silně, pouze voda, ve které se to pak vaří !

    • Re: Vlasta 01.03.2014 20:58:16

      Je to recept na PRAVÉ slovenské halušky. Těsto udrží pohromadě škrob z brambor... Dnes jsem uvařila (mouky podle oka) a super, i manžel vynachválil, že lepší snad ještě nejedl. :-)))

      • Re: Re: Jokles 27.01.2017 15:53:56

        Vlastičko ! Těsto drží pohromadě škrob zbrambor jen pokud je ho tam z daného druhu brambor dostatek, což je málo kdy ! Požadovanou konsistenci dosáhneme pouze s postupným přidáváním hladké mouky, ale nesmí se to přehnat, jinak jsou halušký tvrdé a moučnaté !

Nalezeno receptů: 19
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Halušky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept