reklama
hledat uživatel
       

Ingredience

Energetická hodnota

5051 kJ / 1206,5 kCal
(na 1 porci)

Postup přípravy

Syrové brambory nastrouháme najemno a vymačkáme z nich vodu. Vodu necháme ustát a usazený škrob dáme do brambor, přidáme smíchané mouky a vypracujeme tužší těsto.

Těsto protlačíme halušníkem do vroucí osolené vody. Halušky promícháme, aby se nepřilepily ke dnu hrnce, jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou hotové.

Halušky podáváme s kyselým zelím, brynzou a špekem, tvarohem, slaninou nebo škvarky. Prostě tak, jak vám halušky chutnají.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Podobné recepty

Komentáře k receptu Halušky

Celkový počet komentářů: 19
  • svatka.zl
    svatka.zl

    Komentář k receptu Halušky

    Výborné. Dělala jsem jen z polohrubé mouky, neměla jsem hrubou, tak jsem vynechala i hladkou a vše nahradila polohrubou a vůbec to nevadilo. Díky za snadný recept a skvělý.

    12.03.2017 10:42:33

  • Jokles
    Jokles

    Pravé slovenské "halušky" nejsou pouze s bryndzou !

    Celý východ praktikuje daleko častěji halušky se zelím Postup je stejnej, kromě toho zatím zde nikde nezmíněného finále ! Nelze je např. jen tak " smíchat " s bryndzou, neboť se ta bryndza musí předem rozpustit na másle, sádle, či slanině, nebo na uzeném a teprve poté smíchat s haluškama. Pokud byste zkoušeli se zelím, (obecně se jím říká strapačky.) pak jsou dva druhy přípravy. Ta první je na drobno nakrájené hlávkové zelí se v hrnci s trochou vody, BEZ SOLI, ČI KMÍNU, či čehokoliv jiného, pomalu dusí do poloměka a v závěru se přidá do hrnce sádlo a dodusí se dle chuti a nechá vyvařit všechna přebytečná voda. Hotové zelí pak jen smícháme s haluškama. Druhý způsob je stejný, pouze se požije propláchnuté a kvašené zelí, které lehce podusíme na sádle, nebo kostičkované uzenině. Obojí je špice ! V obou případech se to může, už na talíři, lehce opepřit !

    27.01.2017 16:27:28

  • Jokles
    Jokles

    Pravé slovenské "halušky" nejsou pouze s bryndzou !

    Celý východ praktikuje daleko častěji halušky se zelím Postup je stejnej, kromě toho zatím zde nikde nezmíněného finále ! Nelze je např. jen tak " smíchat " s bryndzou, neboť se ta bryndza musí předem rozpustit na másle, sádle, či slanině, nebo na uzeném a teprve poté smíchat s haluškama. Pokud byste zkoušeli se zelím, (obecně se jím říká strapačky.) pak jsou dva druhy přípravy. Ta první je na drobno nakrájené hlávkové zelí se v hrnci s trochou vody, BEZ SOLI, ČI KMÍNU, či čehokoliv jiného, pomalu dusí do poloměka a v závěru se přidá do hrnce sádlo a dodusí se dle chuti a nechá vyvařit všechna přebytečná voda. Hotové zelí pak jen smícháme s haluškama. Druhý způsob je stejný, pouze se požije propláchnuté a kvašené zelí, které lehce podusíme na sádle, nebo kostičkované uzenině. Obojí je špice ! V obou případech se to může, už na talíři, lehce opepřit !

    27.01.2017 16:25:21

  • Lucie
    Lucie

    Tenhle recept se podle meho nazoru nepovedl. Neobsahuje nic, co by drzelo testo pohromade (treba vajicka). Opravdu z testa halusky nevznikly.

    13.11.2011 13:21:47

    • Joannyle
      Joannyle

      udelej to timto zpusobem a treba se povede: nastrohej brambory, pridej 1 vejce , polohrubou mouku a sul.Testo musi byt daleko hustejsi nez na bramborak... moje maminka vzdy rikavala, kdyz das vejce muzes dat min mouky ...
      Pokud udelas testo , tak zkus par nahazet do vody a uvidis zda ve varici vode drzi pohromade, anebo se "rozpadaji" (v tom pripade pridej vic mouky). Uvidis, ze se trefis... nic nemusis vazit , jak vidis nekdy vse navazis a dodrzujes recept a nepovede se... Vyzkousej a dej vedet :-).

      13.11.2011 14:01:59

    • Iveta
      Iveta

      Pohromadě to drží ta vody z brambor brouku :-P

      07.12.2011 23:41:40

    • Vlasta
      Vlasta

      Je to recept na PRAVÉ slovenské halušky. Těsto udrží pohromadě škrob z brambor... Dnes jsem uvařila (mouky podle oka) a super, i manžel vynachválil, že lepší snad ještě nejedl. :-)))

      01.03.2014 20:58:16

Nalezeno receptů: 19
|< << 12 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Halušky