Halušky

1 hod | hlavní chod | slovenská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 126600x
Recept na klasické halušky, které jsou nejlepší se špekem a brynzou.
Komentáře receptu 19
Uvařil jsem to (Recept vařilo 8 lidí)


Postup přípravy receptu

Syrové brambory nastrouháme najemno a vymačkáme z nich vodu. Vodu necháme ustát a usazený škrob dáme do brambor, přidáme smíchané mouky a vypracujeme tužší těsto.

Těsto protlačíme halušníkem do vroucí osolené vody. Halušky promícháme, aby se nepřilepily ke dnu hrnce, jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou hotové.

Halušky podáváme s kyselým zelím, brynzou a špekem, tvarohem, slaninou nebo škvarky. Prostě tak, jak vám halušky chutnají.

Jiří Viktor K autor receptu:

Halušky

Počet přidaných receptů: 509

Ingredience

4,5
skvělý recept
49 hlasujících
  • Recept Halušky - Halušky s bryndzou.


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Halušky

Celkový počet komentářů: 19
  • Komentář k receptu Halušky svatka.zl 12.03.2017 10:42:33

    Výborné. Dělala jsem jen z polohrubé mouky, neměla jsem hrubou, tak jsem vynechala i hladkou a vše nahradila polohrubou a vůbec to nevadilo. Díky za snadný recept a skvělý.

  • Pravé slovenské "halušky" nejsou pouze s bryndzou ! Jokles 27.01.2017 16:27:28

    Celý východ praktikuje daleko častěji halušky se zelím Postup je stejnej, kromě toho zatím zde nikde nezmíněného finále ! Nelze je např. jen tak " smíchat " s bryndzou, neboť se ta bryndza musí předem rozpustit na másle, sádle, či slanině, nebo na uzeném a teprve poté smíchat s haluškama. Pokud byste zkoušeli se zelím, (obecně se jím říká strapačky.) pak jsou dva druhy přípravy. Ta první je na drobno nakrájené hlávkové zelí se v hrnci s trochou vody, BEZ SOLI, ČI KMÍNU, či čehokoliv jiného, pomalu dusí do poloměka a v závěru se přidá do hrnce sádlo a dodusí se dle chuti a nechá vyvařit všechna přebytečná voda. Hotové zelí pak jen smícháme s haluškama. Druhý způsob je stejný, pouze se požije propláchnuté a kvašené zelí, které lehce podusíme na sádle, nebo kostičkované uzenině. Obojí je špice ! V obou případech se to může, už na talíři, lehce opepřit !

  • Pravé slovenské "halušky" nejsou pouze s bryndzou ! Jokles 27.01.2017 16:25:21

    Celý východ praktikuje daleko častěji halušky se zelím Postup je stejnej, kromě toho zatím zde nikde nezmíněného finále ! Nelze je např. jen tak " smíchat " s bryndzou, neboť se ta bryndza musí předem rozpustit na másle, sádle, či slanině, nebo na uzeném a teprve poté smíchat s haluškama. Pokud byste zkoušeli se zelím, (obecně se jím říká strapačky.) pak jsou dva druhy přípravy. Ta první je na drobno nakrájené hlávkové zelí se v hrnci s trochou vody, BEZ SOLI, ČI KMÍNU, či čehokoliv jiného, pomalu dusí do poloměka a v závěru se přidá do hrnce sádlo a dodusí se dle chuti a nechá vyvařit všechna přebytečná voda. Hotové zelí pak jen smícháme s haluškama. Druhý způsob je stejný, pouze se požije propláchnuté a kvašené zelí, které lehce podusíme na sádle, nebo kostičkované uzenině. Obojí je špice ! V obou případech se to může, už na talíři, lehce opepřit !

  • Lucie 13.11.2011 13:21:47

    Tenhle recept se podle meho nazoru nepovedl. Neobsahuje nic, co by drzelo testo pohromade (treba vajicka). Opravdu z testa halusky nevznikly.

    • Re: Iveta 07.12.2011 23:41:40

      Pohromadě to drží ta vody z brambor brouku :-P

    • udelej to timto zpusobem a treba se povede: nastrohej brambory, pridej 1 vejce , polohrubou mouku a sul.Testo musi byt daleko hustejsi nez na bramborak... moje maminka vzdy rikavala, kdyz das vejce muzes dat min mouky ...
      Pokud udelas testo , tak zkus par nahazet do vody a uvidis zda ve varici vode drzi pohromade, anebo se "rozpadaji" (v tom pripade pridej vic mouky). Uvidis, ze se trefis... nic nemusis vazit , jak vidis nekdy vse navazis a dodrzujes recept a nepovede se... Vyzkousej a dej vedet :-).

      • Re: Jokles 27.01.2017 15:57:42

        Joannyle ! Vše je O.K. Až na tu sůl do těsta ! To nikdy ! Solí se, a to dost silně, pouze voda, ve které se to pak vaří !

    • Re: Vlasta 01.03.2014 20:58:16

      Je to recept na PRAVÉ slovenské halušky. Těsto udrží pohromadě škrob z brambor... Dnes jsem uvařila (mouky podle oka) a super, i manžel vynachválil, že lepší snad ještě nejedl. :-)))

      • Re: Re: Jokles 27.01.2017 15:53:56

        Vlastičko ! Těsto drží pohromadě škrob zbrambor jen pokud je ho tam z daného druhu brambor dostatek, což je málo kdy ! Požadovanou konsistenci dosáhneme pouze s postupným přidáváním hladké mouky, ale nesmí se to přehnat, jinak jsou halušký tvrdé a moučnaté !

Nalezeno receptů: 19
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Halušky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept