reklama
hledat uživatel
       

Halušky

Recept na klasické halušky, které jsou nejlepší se špekem a brynzou.


  • 4,3

    59×

    4,3 59
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Syrové brambory nastrouháme najemno a vymačkáme z nich vodu. Vodu necháme ustát a usazený škrob dáme do brambor, přidáme smíchané mouky a vypracujeme tužší těsto.

Těsto protlačíme halušníkem do vroucí osolené vody. Halušky promícháme, aby se nepřilepily ke dnu hrnce, jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou hotové.

Halušky podáváme s kyselým zelím, brynzou a špekem, tvarohem, slaninou nebo škvarky. Prostě tak, jak vám halušky chutnají.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Halušky

    Celkový počet komentářů: 20
    • Pavel M
      Pavel M

      recept o ničem

      bez urážky,pokud budete kdokoliv cokoliv zvěřejňovat..Pokuste se pochopit pro koho píšete svůj recept...pokud pro dobrého kuchtíka,tak to co je například zde..je o prdu..nikomu to nic nedá.Pokud pro průměrného..tak je to v podstatě to samé...(kolik brambor...jak dlouho ustát a pod.) a pokud píšeme pro kuchařské primitivy co se chtějí zelpšit a něco naučit, tak tento způsob je fakt trqagický...( co to je sezbírat škrob... a pod.)....toto není problém ohoto receptu ale všeho...podstatné je něco napsat..a až na druhém místě je to o přemýšlení...zdali je to opravdu " lidové " ...tento recept je pro mě jakožto pro laika.. doslova o prdu...

      13.05.2018 00:56:04

    • svatka.zl
      svatka.zl

      Komentář k receptu Halušky

      Výborné. Dělala jsem jen z polohrubé mouky, neměla jsem hrubou, tak jsem vynechala i hladkou a vše nahradila polohrubou a vůbec to nevadilo. Díky za snadný recept a skvělý.

      12.03.2017 10:42:33

    • Jokles
      Jokles

      Pravé slovenské "halušky" nejsou pouze s bryndzou !

      Celý východ praktikuje daleko častěji halušky se zelím Postup je stejnej, kromě toho zatím zde nikde nezmíněného finále ! Nelze je např. jen tak " smíchat " s bryndzou, neboť se ta bryndza musí předem rozpustit na másle, sádle, či slanině, nebo na uzeném a teprve poté smíchat s haluškama. Pokud byste zkoušeli se zelím, (obecně se jím říká strapačky.) pak jsou dva druhy přípravy. Ta první je na drobno nakrájené hlávkové zelí se v hrnci s trochou vody, BEZ SOLI, ČI KMÍNU, či čehokoliv jiného, pomalu dusí do poloměka a v závěru se přidá do hrnce sádlo a dodusí se dle chuti a nechá vyvařit všechna přebytečná voda. Hotové zelí pak jen smícháme s haluškama. Druhý způsob je stejný, pouze se požije propláchnuté a kvašené zelí, které lehce podusíme na sádle, nebo kostičkované uzenině. Obojí je špice ! V obou případech se to může, už na talíři, lehce opepřit !

      27.01.2017 16:27:28

    • Jokles
      Jokles

      Pravé slovenské "halušky" nejsou pouze s bryndzou !

      Celý východ praktikuje daleko častěji halušky se zelím Postup je stejnej, kromě toho zatím zde nikde nezmíněného finále ! Nelze je např. jen tak " smíchat " s bryndzou, neboť se ta bryndza musí předem rozpustit na másle, sádle, či slanině, nebo na uzeném a teprve poté smíchat s haluškama. Pokud byste zkoušeli se zelím, (obecně se jím říká strapačky.) pak jsou dva druhy přípravy. Ta první je na drobno nakrájené hlávkové zelí se v hrnci s trochou vody, BEZ SOLI, ČI KMÍNU, či čehokoliv jiného, pomalu dusí do poloměka a v závěru se přidá do hrnce sádlo a dodusí se dle chuti a nechá vyvařit všechna přebytečná voda. Hotové zelí pak jen smícháme s haluškama. Druhý způsob je stejný, pouze se požije propláchnuté a kvašené zelí, které lehce podusíme na sádle, nebo kostičkované uzenině. Obojí je špice ! V obou případech se to může, už na talíři, lehce opepřit !

      27.01.2017 16:25:21

    • Lucie
      Lucie

      Tenhle recept se podle meho nazoru nepovedl. Neobsahuje nic, co by drzelo testo pohromade (treba vajicka). Opravdu z testa halusky nevznikly.

      13.11.2011 13:21:47

      • Joannyle
        Joannyle

        udelej to timto zpusobem a treba se povede: nastrohej brambory, pridej 1 vejce , polohrubou mouku a sul.Testo musi byt daleko hustejsi nez na bramborak... moje maminka vzdy rikavala, kdyz das vejce muzes dat min mouky ...
        Pokud udelas testo , tak zkus par nahazet do vody a uvidis zda ve varici vode drzi pohromade, anebo se "rozpadaji" (v tom pripade pridej vic mouky). Uvidis, ze se trefis... nic nemusis vazit , jak vidis nekdy vse navazis a dodrzujes recept a nepovede se... Vyzkousej a dej vedet :-).

        13.11.2011 14:01:59

      • Iveta
        Iveta

        Pohromadě to drží ta vody z brambor brouku :-P

        07.12.2011 23:41:40

      • Vlasta
        Vlasta

        Je to recept na PRAVÉ slovenské halušky. Těsto udrží pohromadě škrob z brambor... Dnes jsem uvařila (mouky podle oka) a super, i manžel vynachválil, že lepší snad ještě nejedl. :-)))

        01.03.2014 20:58:16

    Nalezeno receptů: 20
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Halušky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.