Oloupané brambory nastrouháme do mísy. Přisypeme mouku, přidáme vejce a lžičku soli. Vypracujeme těsto, které necháme chvilku odstát. Do většího hrnce zatím dáme vařit vodu a osolíme ji.
Čtvrtinu těsta dáme na prkénko a namočeným nožem z něj do vroucí vody odkrajujeme malé nočky. Když vyplavou na hladinu, necháme je zvolna vařit asi 5 minut. Pak halušky vybereme sítem, pod tekoucí studenou vodou zchladíme a necháme odkapat. Stejným způsobem uvaříme i zbylé tři díly těsta a po druhé dávce vodu v hrnci vyměníme (nebo vaříme ve dvou hrncích).
Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Vložíme do menší pánve a zvolna vyškvaříme a opečeme. Tuk slijeme do kastrolu a slaninu s cibulkou necháme okapat.
Uvařené halušky nahřejeme na pařáčku, přidáme do kastrolu s tukem ze slaniny a opatrně promícháme a prohřejeme. Pak přidáme rozdrobenou brynzu a opatrně mícháme, dokud se nerozpustí.
Halušky rozdělíme na talíře, doplníme je slaninou s cibulkou a posypeme pažitkou. Halušky s brynzou a slaninou ihned podáváme.