Recept na grilované špízy z vepřové panenky s jarní cibulkou, slaninou a paprikou.
5-6 lžic | olej |
150 g | anglická slanina |
6 ks | jarní cibulka |
600 g | vepřová panenka |
2 ks | paprika různobarevná |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
drcený tymián | |
mletý černý pepř |
Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Hlavičky jarních cibulek očistíme a podle velikosti rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny. Maso a cibulky vložíme do velké mísy, osolíme, ochutíme pepřem a tymiánem, promícháme s olejem a necháme v chladu 2 hodiny odležet. Anglickou slaninu nakrájíme na kostky. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na kousky stejně velké jako maso. Na jehly, nebo předem namočené špejle, střídavě napichujeme slaninu, maso, cibuli a papriku a nakonec špízy potřeme zbývajícím olejem, ve kterém bylo maso naložené. Gril roztopíme na střední teplotu a rošt potřeme slaninou. Špízy opékáme z každé strany přibližně 5 - 8 minut. Pak opečené špízy zabalíme do alobalu necháme ještě asi 5 - 7 minut odpočinout. Grilované špízy s vepřovou panenkou a jarní cibulkou podáváme jako hlavní chod při grilovací párty. Jako přílohu můžeme zvolit pečené brambory nebo pečivo a oblíbené omáčky.
Halloumi – perfektní sýr do letních salátů i na gril
Už jste slyšeli o halloumi? Tenhle slaný, a i jinak velmi specifický sýr, pochází z ostrova Kypr a řadí se mezi pochoutky středomořské kuchyně. Patří mezi nejstarší sýry na světě a v posledních letech se objevuje i u nás, především během oblíbených letních grilovaček. Halloumi se skvěle hodí na pánev, do trouby i na gril, protože se ani vlivem vysoké teploty neroztéká a drží tvar.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena