500 g | brambory | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
grilovací koření | ||
koření na hranolky | ||
podle potřeby | ||
jedlý olej ve spreji |
Brambory ve slupce namočíme asi na 20 minut do studené vody. Pak je vyjmeme a pod teplou tekoucí vodou je kartáčkem důkladně očistíme, osušíme a rozkrájíme na osminky. Připravené bramborové dílky rozložíme na grilovací rošt, postříkáme jemně olejem ve spreji, dobře okořeníme grilovacím kořením a kořením na hranolky. Gril rozpálíme na 220°C a hranolky pod něj dáme. Chvíli před tím, než jsou brambory hotové je můžeme lehce posypat solí, ale není to nutné, většina grilovacích koření obsahují již sůl.
Brambory pečené v alobalu podáváme nejčastěji jako přílohu ke grilovaným a jiným pokrmům. Jak na to? Brambory dobře okartáčujeme pod tekoucí vodou a vidličkou je několikrát napíchneme. Dobře osušíme a zabalíme do alobalu. Na roštu brambory grilujeme 50 minut, pak je rozbalíme a do kříže nakrojíme. Grilované brambory v alobalu opatrně rozevřeme nožem a vyplníme dipem nebo ochucenou zakysanou smetanou.
Kromě studených omáček si můžeme jako doplněk a dochucovadlo připravit bylinkové máslo, které každý pokrm krásně zjemní a ovoní. Bylinkové máslo patří k rybám, steakům a grilované zelenině. Připravíme si ho zcela jednoduše. Do změklého másla zatřeme nasekané bylinky, koření, česnek a podle chuti také citronovou šťávu. V alobalu utvoříme z másla váleček a ten necháme v chladničce zatuhnout. Máslo můžeme naplnit i do tvořítek na led a po zatuhnutí jednoduše vyklopit.
Speciál o grilování: Protože Češi grilování milují!
Grilování a opékání špekáčků na ohni k létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena