reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Grilovaná polenta jako příloha

Jde v podstatě o uvařenou kukuřičnou kaši, kterou ještě horkou nalijeme do pekáče, po vychladnutí a ztuhnutí pokrájíme a grilujeme. Podáváme jako přílohu k masu.


  • 2,5

    16×

    2,5 16
  • 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 828 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 671 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Postup přípravy

Nejprve si připravíme instantní polentu. Polenta se dá připravit i z kukuřičné krupice, avšak to vyžaduje větší zručnost a sílu rukou při míchání kaše. Tento způsob je jednodušší a rychlý. Na sporák dáme ohřát 1 l vody na bod varu, osolíme mořskou solí, necháme vřít a zatím si odvážíme 250 g polenty.

Do vroucí vody vsypáváme polentu za soustavného usilovného míchání metličkou na šlehání, dokud směs nezhoustne na konzistenci husté kaše, na závěr vmícháme máslo. Použila jsem italské Burro Chiarifiikato, můžete použit Ghee nebo vlastní přepuštěné máslo, ale klidně i obyčejné máslo.

Horkou polentovou kaši ihned vylijeme na plech, který jsme vystlali pečícím papírem, rozetřeme na tloušťku asi 1 cm, uhladíme špachtlí, necháme úplně vychladnout a ztuhnout na chladném místě.

Potom polentu pokrájíme na obdélníky o velikosti asi 10 x 5 cm. Ještě lepší je nalít horkou kaši do formy na biskupský chlebíček vystlaný pečícím papírem, po vychladnutí vyklopíme ztuhlou hmotu na desku a pokrájíme vertikálně na plátky o tloušťce asi 1 cm - plátky budou pravidelné, stejně velké a budou mít krásny tvar.

Rozpálíme na sucho grilovací pánev, dáme na ni rozpustit Burro chiarificato nebo ghee a plátky připravené polenty zprudka ogrilujeme z obou stran asi 1 - 2 minuty. Grilovaná polenta na másle dostane nový a mnohem lepší chuťový rozměr, ztratí výraznou chuť kukuřice a bude mnohem jemnější.

Grilovaná polenta se výborně hodí k různě upraveným masům, hlavně pokud jde o maso na šťávě. Včera jsem ji podávala k obyčejným pečeným obráceným vepřovým řízkům. Polenta se upravuje na různé způsoby, a to nejčastěji jako příloha, ale i samostatné jídlo, na slano se podává například překládaná brynzou a uzenou slaninou. Také jednoduše jako kaše v misce politá ve středu máslem.

Také může být připravenou na sladko s čokoládou a máslem a je ještě množství jiných chutných receptů. Kdysi se polenta považovala za jídlo chudých, dnes prožívá svůj boom i v lepších restauracích, dokonce domácnostech.

Polenta je známa cca od 15. století, kdy se dovezla z Ameriky kukuřice. Jde o kukuřičnou kaši vyráběnou z kukuřičné krupice, původně z kukuřičné mouky. Je nejrozšířenější v Itálii, v Maďarsku se s ní setkáme pod názvem puliszka.

Polentu vařili u nás už naše babičky a prababičky jako kukuřičnou kaši. V samotné Itálii je známo více receptů, dnes se nejjednodušeji připravuje z instantní kukuřičné krupice.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Grilovaná polenta jako příloha

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.