reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ganache - francouzská čokoládová poleva

Praktický recept na výbornou kvalitní čokoládovou polevu, která je vhodná pro všechny zákusky a dorty.


  • 3,7

    22×

    3,7 22
  • 10 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 603 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 857 hodnocení

Jak na to: Rychlá příprava minutek

15. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 616 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 696 hodnocení

BLOG Rychlé Fit recepty: Mini medovníčky podle Blanky

14. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 178 hodnocení

Videorecept: Připravte si výborné tatrankové cukroví podle vítězky soutěže Cukrář roku!

14. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 695 hodnocení

Recept na vánoční vosí hnízda krok za krokem

13. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 275 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 568 hodnocení

Jak vybrat kapra?

12. 12. 2019

Postup přípravy

Do hrnce nalijeme sladkou 33% smetanu a pomalým zahříváním přivedeme těsně pod bod varu, ale smetana se nesmí vařit a vřít, proto v této chvíli vypneme zdroj tepla. Do ohřáté smetany přidáme kvalitní čokoládu s vyšším obsahem kakaa, kterou jsme nalámali na kostky. Dále přidáme máslo a rum, mícháme do hladké hmoty a necháme chvilku odstát.

Hotovou čokoládovou polevu Ganache ještě teplou pomalu nalijeme doprostřed zákusku anebo dortu, ale neroztíráme, protože poleva se sama rozlije do stran. Tato poleva je dokonale hladká, krásně lesklá, přitom není potřeba do polevy přidávat žádný tuk.

Při krájení se poleva neláme. Je potřeba vědět, že poleva nezakryje žádné nerovnosti povrchu, proto je potřeba, aby zákusek byl dokonale hladký před samotným politím polevou a také má být předtím dobře vychlazený v chladničce. Uvedené množství polevy postačí na jeden dort nebo bábovku o průměru 23 cm, případně na řezy o odpovídající ploše.

Čokoládovou polevu Ganache necháme na zákusku vychladnout a zákusek odložíme do chladničky. Poleva však nikdy úplně neztuhne, proto není vhodná na namáčení drobných zákusků. Může se však používat jako náplň do dortů či zákusků. Podle Larousse Gastronomique byla tato poleva vynalezena v jedné cukrárně v Paříži v roce 1850. Kvalita polevy Ganache je přímo závislá na kvalitě čokolády s vyšším obsahem kakaa.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Ganache - francouzská čokoládová poleva

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.