reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Gözleme - turecké kynuté plněné kapsy

Recept na turecké plněné kapsy, které jsou velmi chutné a podávají se samostatně nebo jako příloha.


  • 3,0

    12×

    3 12
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

náplň

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 652 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 904 hodnocení

Luštěninové rigatoni se sušenými rajčaty a uzeným tofu krok za krokem

20. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 650 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 726 hodnocení

Recept na kuřecí stehna s houbami krok za krokem

19. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 130 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 184 hodnocení

Zažeňte hlad v práci! 6 tipů na rychlé jídlo do krabičky

18. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 718 hodnocení

Luštěninové saláty: Jak na zdravý oběd, který opravdu chutná

17. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 600 hodnocení

Recept na kuřecí nudličky v kokosové omáčce krok za krokem

16. 2. 2020

Postup přípravy

Do mísy robota dáme hladkou mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

K vykynutému kvásku přilijeme olej a vymísíme jemné pružné nelepivé měkčí těsto, které posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Náplň připravíme z očištěné cibule, kterou pokrájíme na tenké měsíčky a očištěného česneku pokrájeného na tenké plátky. Dále přidáme omytá a osušená rajčata, která pokrájíme na malé kostky, stejně pokrájíme i sýr. Směs okořeníme, osolíme a promícháme.

Vykynuté těsto vyklopíme na desku, netřeba podsypávat moukou, protože s těstem se výborně pracuje. Z těsta vytvarujeme válec, který rozdělíme na 8 částí a uděláme z nich bochníčky. Každý bochníček rozválíme do kruhu o velikosti talíře a o tloušťce asi 1 až 2 mm.

Na jednu polovinu těsta dáme 2 lžíce náplně, přes náplň přehneme druhou polovinu těsta, okraje po obvodu stlačíme prsty a máme naplněné gözleme.

Připravené gözleme položíme na suchou rozpálenou nepřilnavou pánev, přikryjeme pokličkou a pečeme, až se nafouknou a na povrchu vzniknou hnědé skvrny, obrátíme pomocí dřevěné špachtle a dopečeme. Upečené gözleme ihned potřeme čerstvým máslem a podáváme.

Gözleme servírujeme horké samostatně s ayranem, což je nápoj z bílého jogurtu smíchaného se solí a studenou vodou. Můžeme podávat i jako chutnou přílohu (třeba k polévkám). Náplně můžou být různé, například ze špenátu se sýrem, baklažánem, cuketou či jinou zeleninou nebo s mletým jehněčím, hovězím masem či jinými náplněmi.

Jde o mimořádně oblíbený, velmi starý a tradiční turecký recept. Dnes jsou známe i sladké náplně a připravuje se i z nekynutého těsta, ty jsou mnohem tenčí.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Gözleme - turecké kynuté plněné kapsy

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.