Recept na přípravu vaječné omelety zapečené s blanšírovaným bílým chřestem na másle. Frittatu doplníme šafránem, šunkou a kozím sýrem.
6 ks | vejce |
1 lžíce | máslo |
80 g | šunka |
2 ks | brambory |
150 ml | voda |
2 špetky | šafrán |
150 ml | bílé víno |
1 lžíce | třtinový cukr |
80 g | kozí sýr |
500 g | bílý chřest |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř |
Nejdříve si připravíme veškeré suroviny pro přípravu frittaty. Začneme bramborovou náplní. Menší brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo do mísy se studenou vodou. Nastrouhané brambory vypereme ve dvou čistých vodách, scedíme a v utěrce vymačkáme. Takto připravené brambory osolíme, opepříme, orestujeme (za stálého míchání) na malém množství oleje dorůžova a necháme na ubrousku vychladnout.
Bílý chřest oloupeme a větší dřevnaté části stonku odkrojíme. Poté chřest nakrájíme na dílky dlouhé asi 2 cm, vložíme do hluboké pánve, zalijeme, vodou a vínem, ochutíme cukrem, solí, šafránem a zjemníme máslem. Chřest zvolna vaříme (táhneme), tak aby byl akorát na skus. Žluťoučký chřest necháme okapat a vychladnout.
Nyní připravíme frittatu. Vejce prošleháme se smetanou, solí a pepřem, šunku nakrájíme na nudličky a kozí sýr nakrájíme na kousky. Na pánev s kovovou rukojetí a horkým olejem vylijeme vaječnou směs, do které rozprostřeme orestované brambory, kousky chřestu a nakrájenou šunku. Směs osolíme, opepříme a pečeme zvolna, dokud okraje a dno vajec z části neztuhnou a střed bude ještě tekutý.
Poté na omeletu rozprostřeme kozí sýr, pánev vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme asi 8 - 10 minut dozlatova. Upečenou frittatu s bílým chřestem přesuneme na talíř, rozdělíme na porce a podáváme s bramborovou kaší jako hlavní chod, případně samotnou jako chuťovku.
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Jemná a krémová: Polévka ze zeleného chřestu krok za krokem
Vyzkoušejte polévku ze zeleného chřestu. Je jemná, krémová a s rozpečenou bagetkou sypanou sýrem chutná báječně. Recept je velmi jednoduchý.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena