Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Smícháme mouku s cukrem a solí, přidáme vejce, žloutky, přilijeme rozpuštěné máslo, kvásek a vypracujeme těsto. Necháme vykynout.
Rozdělíme na šest až sedm bochánků. Na pečícím papíře vyválíme (nebo vytáhneme ručně) koláče, které přeneseme na plech. Necháme chvíli nakynout. Kraje potřeme vajíčkem rozmíchaným s trochou mléka. Na koláč dáme náplň. Při přípravě náplně počítáme na 1 koláč 25 dkg tvarohu nebo 10 dkg hrušek nebo 10 dkg máku. Náplň rozetřeme (makovou ťapkáme rukou, bývá tuhá), posypeme drobenkou, necháme chvíli kynout a upečeme na cca 175 °C do zlatých okrajů (podle typu trouby). Níže je příprava náplní popsána více. V ingrediencích jsem vypsala pouze náplň tvarohovou a hruškovou.
Vychladlý frgál od Mileny poléváme pomádou.
Náplně:
Na tvarohovou náplň smícháme všechny suroviny dohromady, cukr, kůru a rozinky dáváme dle chuti.
Na hruškovou náplň nakrájené hrušky (jablka) uvaříme, vychladlé scedíme, vodu si necháme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme mletý badyán, vanilkový cukr, rum a dosladíme cukrem dle chuti, podle potřeby naředíme zbylou vodou.
Na makovou náplň si připravíme půl kila mletého máku, vsypeme ho do 0,5 l vřícího mléka, přidáme 2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání vaříme asi 5 minut, pak přidáme 4 vanilkové cukry, 10 dkg kokosu, 3 lžíce medu, 1 - 2 lžíce povidel a podle chuti cukr, rozinky a rum, vše dobře vymícháme a necháme vychladnout.
Drobenka: Rukou zpracováváme máslo, cukr moučku, 4 - 5 vanilkových cukrů, hladkou mouku,1 žloutek, hrst mletých ořechů a trochu rumu. Podle potřeby přidáváme mouku tak, aby směs byla pěkně sypká.
Pomáda: 25 - 50 dkg másla rozpustíme - NESMÍ VAŘIT - necháme vychladnout. Když je pomáda vlažná, přilijeme rum a trošku rumové tresti (podle chuti). Mašlovačkou frgály od Mileny skrápíme, necháme chvilku stát, až máslo vytuhne.