reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Francouzský třešňový pletenec

Absolutně skvostný odpolední moučník. Recept je sice náročný, ale výsledek stojí za to.


  • 4,1

    14×

    4,1 14
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

náplň 1

náplň 2

náplň 3

poleva

sirup

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 549 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 815 hodnocení

Houbová sezóna je tady! Přinášíme tipy na ty nejlepší houbové recepty!

22. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Postup přípravy

Smícháme mouku a sůl. Zahřejeme mléko a nalijeme jej do misky a rozdrolíme do něj droždí, necháme 5 minut stát, pak rozšleháme, dokud se zcela nerozpustí. Smícháme naběhlé kvasnice, cukr, pomerančovou kůru, kardamom, vanilkový cukr, vejce a pomerančový džus. Dobře promíchejte. Přidáme 390g mouky po troškách. Vše dobře prohněteme do hladka. Pokud je těsto lepkavé, přidáme trochu mouky. Přeneste těsto na lehce pomoučený plech a vytvarujte do obdélníku (1 cm tlustý). Zakryjte fólií a vložte do chladničky na 30 minut.

Vymícháme máslo a zbylou mouku dohladka a necháme stát při pokojové teplotě.

Vyjmeme těsto z lednice a vyválíme do obdélníku cca 45 x 33 cm a 0,6 mm silný. Těsto může být lepkavé, takže ruce můžeme posypat moukou. Rozetřeme máslo rovnoměrně na střed a pravou třetinu obdélníku. Přeložíme levý okraj obdélníku doprava, levý okraj tedy bude pokrývat polovinu plochy natřené máslem. Přeložíme pravou třetinu obdélníku přes centrální třetinu. Do spodního levého kraje uděláme značku třeba prsty. Položíme těsto na plech, zabalíme do fólie a necháme v lednici 30 minut.

Těsto vyndáme z lednice a opět vyválíme obdélník 45 x 33 cm a 0,6 mm silný. Složíme levou třetinu obdélníku přes centrální třetinu a pravou třetinu přes centrální třetinu. Opět dáme do chladničky na 30 minut.

Takto těsto překládáme ještě dvakrát.

Na čokoládovou náplň 1 nastrouháme najemno čokoládu a všechny ingredience smícháme dohromady. Poté směs klademe na folii a zabalíme do podlouhlého tvaru salámu. Uložíme do lednice.

Na tvarohovou náplň 2 všechny ingredience smícháme dohromady a poté směs klademe na folii a zabalíme do podlouhlého tvaru salámu. Uložíme do lednice.

Na třešňovou náplň 3 smíchejte cukr, likér, rum a vodu. Přiveďte k varu. Přidejte třešně. Snižte teplotu a vařte 3 minuty za stálého míchání. Odstavíme z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme odstát 1 hodinu.

Na sirup všechny ingredience svaříme do zhoustnutí.

Těsto vyndáme z lednice, necháme trochu roztát a poté vyválíme na pomoučeném vále do obdélníku 38 x 50 cm a 0,6 mm tlustý. Plech vyložíme pečícím papírem a umístíme na něj vyválený obdélník. Obdélník rozdělíme podélně na dva obdélníky. Do každé podlouhlé strany obdélníku uděláme paralelně řezy asi 11 cm dlouhé (každá dluhá strana obdélníků bude vypadat jako hřeben). Poté do středů obdélníku pokládáme vedle sebe čokoládovou a tvarohovou náplň. Na tyto náplně navršíme třešňovou náplň a posypeme nasekanými mandlemi. Aby náplně nevytekly, přehneme konce obdélníků přes náplně. Poté každý 11ti cm řez překládáme přes sebe, jako když pleteme cop jen ze dvou pramenů.

Smícháme vejce s mlékem a lehce pletence potřeme. Hotové pletence necháme ještě 2 hod vykynout. Poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200°C 10 min. Pak plech otočíme, aby se upekly pletence rovnoměrně, snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 15- 20 min dozlatova. Vyndáme z trouby, necháme 5 min odstát a potíráme sirupem.

Na polevu smícháme všechny ingredience a dobře promícháme. Pokud je konzistence polevy moc hustá, přidáme vodu.

Vychladlé pletence jemně postříkáme polevou a posypeme opraženými plátky mandlí.

Recept na Francouzský třešňový pletenec je náročný, ale opravdu stojí za to!

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Francouzský třešňový pletenec

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.