Recept na koláč z hrušek, který se rozplývá na jazyku, jak je jemný.
1 špetka | sůl |
2 ks | vejce |
1 dl | mléko |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva |
80-100 g | cukr krupice |
3-4 ks | hruška |
150 g | hladká mouka |
3 lžíce | rostlinný olej |
poleva | |
---|---|
1 ks | vejce |
80 g | máslo |
3 lžíce | skořicový cukr |
podle potřeby | |
tuk na vymazání | |
mouka na vysypání |
Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr, špetku soli a vyšleháme. Do vaječné pěny přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Přilijeme mléko, olej a pečlivým mícháním připravíme hladké těsto. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Polovinu těsta na francouzský hruškový koláč vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané kulaté formy. Na těsto poklademe plátky hrušek a zalijeme druhou půlkou těsta. Hruškový koláč dáme péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Mezitím si připravíme polevu. Máslo rozpustíme, přidáme 3 lžíce skořicového cukru a vejce. Mícháme a prohříváme, dokud se cukr nerozpustí. Upečený hruškový koláč vyjmeme z trouby a propícháme na více místech vidličkou. Na koláč vlijeme připravenou polevu a vložíme do trouby na dalších 20 minut. Upečený hruškový koláč nakrájíme na trojúhelníčky, je dobrý teplý i studený, jak kdo má rád. Francouzský hruškový koláč před podáváním pocukrujeme, ozdobíme lístkem meduňky či máty a podáváme jako jemný moučník.
Koncem prázdnin přichází období dozrávání hrušek. Toto lahodné ovoce znali již staří Římané a k nám přišlo z Východu. Hruška je dosti podceňovaným ovocem, ale zaslouží si své místo v našem jídelníčku.
Tip na neděli: Jemný hruškový koláč se skořicí
Hruškový koláč je ideální volbou pro všechny milovníky sladkých jídel. Je jemný, krémový a díky skořici má drobenka lehce obměněnou chuť.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena