Těsto: Do teplé vody rozdrobíme droždí, přidáme malou lžičku cukru a vše zamícháme, aby nám vzešel kvásek. Odvážíme si hladkou mouku, do které přidáme zarovnanou polévkovou lžíci soli, lžíci oleje a máslo. Přidáme vykynutý kvásek a uhněteme těsto. Necháme 45 minut kynout.
Na potření:
Creme fraiche (zakysanou smetanu, nejlépe 15% tuku) osolíme, opepříme a přidáme trochu česneku, ale ne moc, aby nepřebil všechny chutě. Stačí poprášit sušeným česnekem. Promícháme a máme připravený základ.
Zatímco nám těsto kyne, opečeme si na pánvi trochu anglické slaniny. Není třeba přidávat tuk. Nakrájíme si tři střední cibule na kolečka a přidáme je smažit ke slanině. Cibule nesmí zhnědnout! Potřebujeme jen, aby trochu změkla.
Až nám těsto vykyne, rozválíme ho do tvaru kruhu. Rozválené těsto dáme na pečící papír a potřeme připraveným základem. Na základ poklademe osmaženou anglickou slaninu s cibulí a dáme do trouby.
Trouba musí být předem rozehřátá na maximum. V mojí elektrické troubě koláč peču na 250 °C. Peče se zprudka, aby těsto nebylo vysušené. Doba pečení je asi 10 - 15 minut. Hotový koláč poznáme tak, že ho nadzvedneme nožem a zespodu uvidíme hnědá kolečka na těstě.
Francouzský cibulový koláč se slaninou podáváme k vínu.