reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Francouzské smetanové Eclairs

Recept na vynikající zákusky z odpalovaného těsta.


  • 4,7

    26×

    4,6 26
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

náplň

těsto



Postup přípravy

Ve středně velkém hrnci za stálého míchání přivedeme vodu, máslo, cukr a sůl k varu. Když se směs začne vařit, přidáme mouku a stále mícháme. Když se těsto začne odlepovat od stěn hrnce, odstavíme z plotny. Těsto necháme vychladnout.

Do vychladlého těsta zašleháme vejce. Těsto pak dáme do cukrářského sáčku. Plech vyložíme pečícím papírem a začneme dělat podlouhlé válečky asi 5 cm od sebe. Válečky: 11 cm délka, 1,25 šířka. Na válečky jemně stříkneme vodu, opravdu jen malé krůpěje. Pečeme okamžitě v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 25 - 30 minut. Prvních 15 minut troubu neotvíráme, trubičky by nenaběhly. Pečeme dozlatova. Po upečení vypneme troubu a necháme 5 minut v troubě odpočívat. Vyndáme z trouby a na konci každé trubičky uděláme ostrým nožem dírku k uvolnění páry a necháme odpočinout.

Na krém si vezmeme hrnec a na mírném ohni přivedeme k varu mléko, smetanu a vanilkové lusky. Odstavíme, přikryjeme a necháme louhovat 10 - 12 minut. V malé misce rozšleháme spolu žloutky a cukr do hladké směsi. Přidáme mouku a nadále šleháme do hladka. Vanilkové lusky vyjmeme z horké směsi mléka.

Postupně nalijeme horkou směs mléka do vaječné směsi. Mícháme směs dohladka. Krém vlijeme zpět do hrnce a přivedeme k varu, neustále mícháme a vaříme 2 minuty. Krém nalijeme do misky a přikryjeme folii. Dáme do chladu odpočinout. Vyndáme z lednice a krém ještě trochu rozšleháme elektrickým šlehačem.

Naplníme krémem cukrářský sáček. V každé trubičce je již otvor po noži. Vezmeme špejli a otvor krouživým pohybem trošku rozevřeme. Díru nožem uděláme i na druhé straně trubičky. A zase otvor po noži trochu pootevřeme špejlí. Krémem v sáčku pak plníme trubičky.

Na polevu si nalámeme čokoládu na kousky a vložíme do misky. V hrnci přivedeme smetanu k varu. Odstraníme z plotny a přidáme kukuřičný sirup a dobře promícháme. Následně horkou smetanu nalijeme do misky s čokoládou a necháme bez míchání stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak teprve začneme míchat a vše spojovat, dokud hmota nebude krásně hladká a lesklá. Polevou děláme proužky na každé naplněné trubičce.

Francouzské smetanové Eclairs podáváme vychlazené.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Francouzské smetanové Eclairs

    Celkový počet komentářů: 3
    • Radka.Radecka
      Radka.Radecka

      nemohu vyzkoušet

      113 g nenavážím
      a
      237 ml neodměřím.
      Nemám tak přesnou váhu a odměrku.

      29.03.2012 16:28:38

      • Anna
        Anna

        Dá se to vymyslet...

        Zkuste 100 g a 2 lžíce...
        A 200 ml + 40 ml...
        :))

        30.03.2012 14:54:51

      • Maja
        Maja

        Re: nemohu vyzkoušet

        No hlavně je to úplně jedno. Přesné gramy jsou dost k ničemu, když je současně v receptu 6 žloutků (každý žloutek může být jinak velký a těžký) a 5 lžic mouky, přičemž každý může mít tochu jinou lžíci a nabrat ji jinak vrchovatou.
        Prostě to navažte tak nějak zhruba, když se netrefíte do přesného gramu a mililitru, tak se nic nestane.

        22.12.2018 09:43:55


    Nalezeno receptů: 3

    Přidat příspěvek k receptu Francouzské smetanové Eclairs

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.