Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kuřecí maso nakrájíme na drobné plátky.
Cibuli s kuřecím masem osmažíme dozlatova. Pečící formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Na dno poklademe plátky očištěných brambor, osolíme a opepříme. Přidáme osmaženou cibuli s kuřecím masem a sterilovaný hrášek. Celý povrch (včetně stran) obložíme zase plátky brambor a osolíme.
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Francouzské brambory s kuřecím masem zalijeme smetanou s rozšlehaným vejcem, směsí na francouzské brambory a dáme zapéct do trouby.
Francouzské brambory s kuřecím masem a smetanou ihned po zapečení podáváme jako dobrý oběd nebo večeři. Recept je možné obměnit žampiony s masem místo hrášku. Jako příloha se hodí jakákoliv čerstvá či zavařená zelenina, jako například kyselé okurky.