Zhruba 300 gramů mouky smícháme s vodou, ve které jsme rozpustili sůl. Přidáme 40 ml olivového oleje a cukr. Dobře promícháme, těsto musí být dost vodové.
Přidáme rozdrobené droždí, další 3 minuty propracujeme a poté přidáme zbytek mouky a slaninu. Promícháme. Těsto bude lepkavé. Na plech či pekáč, kde budeme péct focacciu, přidáme zbytek oleje, poprášíme pracovní vál s mouku a těsto vypracujeme do obdélníku.
Přendáme těsto na plech, potřeme olejem a necháme 90 minut kynout v uzavřené troubě vyhřáté na 30 °C. Jakmile se objem zdvojnásobí, focacciu natáhneme podle naší formy plechu. Dáváme pozor, aby pod focacciou bylo mastné a ještě jednou potřeme focacciu olejem. Osolíme a necháme dalších 30 minut kynout. Po půl hodince bříšky prstu po celé focaccie uděláme důlky, ještě jednou potřeme olejem a naposledy necháme stále v troubě kynout na 30 minut.
Focacciu ještě před pečením postříkáme teplou vodou, posypeme rozmarýnem a pečeme na 200 °C asi 15 - 20 minut. Focaccia se slaninou a rozmarýnem musí být krásně zlatavá.
Focacciu se slaninou a rozmarýnem necháme vychladnout před podáváním.