reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Finský jablečný koláč

Jde o velmi chutný, sytý a voňavý koláč z křehkého těsta, jablek a bohatý na další suroviny, které zvýrazňují chuť, čím je charakteristický jako i jiné koláče skandinávské kuchyně.


  • 2,9

    23×

    2,9 23
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

náplň

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Postup přípravy

Do mísy dáme změklé čerstvé máslo a cukr moučka a spolu vymícháme do pěny. K máslové pěně přidáme vejce a na hrotu nože sodu bicarbonu, která koláč krásně nakypří, přidáme ještě mletou skořici, mleté vlašské ořechy a pořádně spolu vymícháme. Přidáme hladkou mouku a rychlými pohyby zpracujeme na poloměkké těsto, které rukama rovnoměrně roztlačíme na plech vystlaný pečícím papírem o rozměrech 22 x 33 cm tak, že po obvodě bude asi 1,5 cm vysoký okraj z těsta. Připravené těsto odložíme do chladničky, až připravíme ostatní suroviny.

Do mísy dáme vejce, cukr, mletou skořici, vanilkový cukr a vymícháme do pěny, přilijeme studené mléko a promícháme, až je hotová zálivka. Jablka omyjeme, osušíme, rozčtvrtíme, zbavíme stopky a jádřince, slupku ponecháme a jablka pokrájíme na plátky. Je vhodné vybrat pevnější a kyselejší zelená jablka.

Vybereme těsto z chladničky, na povrch hustě rozložíme plátky jablek, zalijeme připravenou zálivkou a povrch ještě hustě a rovnoměrně posypeme mletými vlašskými ořechy. Koláč vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 25 - 30 minut, dokud zálivka neztuhne, jablka změknou a koláč bude upečený pěkně do zlatohněda.

Upečený finský jablečný koláč vybereme, necháme zchladnout na mřížce. Když koláč přiměřeně vychladne, pokrájíme ho ostrým nožem na porce a posypeme cukrem moučka. Výborně chutná ke kávě i k horkému čaji. Koláč se může konzumovat za studena, ale nejlépe chutná vlažný. Je nádherně dráždivě voňavý po skořici, oříšcích a jablkách a má vynikající plnou a sytou chuť. Tento koláč je charakteristickým oblíbeným dezertem finské a skandinávské kuchyně.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Finský jablečný koláč

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.