reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ferdinand - maďarská karamelová bábovka

V Maďarsku je Ferdinand velmi oblíbený moučník a existuje obrovské množství receptů na jeho přípravu. Jde o zákusek z kynutého těsta lahodné chuti s karamelem.


  • 2,1

    11×

    2 11
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Do mísy prosejeme polohrubou mouku a smícháme s cukrem a solí. Do mouky vyhloubíme jamku, do ní rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek. Potom přidáme pokrájené máslo, vaječné žloutky a zbylé mléko a uděláme měkčí těsto. Těsto necháme v teple kynout 30 minut.

Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme cukrem krystal. Citronovou kůru z poloviny citronu nastrouháme. Do misky dáme změklé máslo, cukr krystal, nastrouhanou citronovou kůru a umícháme krém na natření těsta. Rozinky jsem do krému nedala, kdo chce, může je přidat.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněné desce do tvaru obdélníku asi na tloušťku 1 cm. Na těsto natřeme připravený krém a stočíme do závinu. Závin pokrájíme asi na 6 cm dlouhé válečky. Válečky na stojato postavíme do bábovkové formy, ne ale natěsno a necháme ve formě ještě 30 minut kynout.

V hrnku smícháme cukr krystal a vanilkový cukrem s mlékem, kterým Ferdinanda v polovině pečení hojně pokropíme, přitom spotřebujeme celou cukrovo-mléčnou směs. Bábovkovou formu s bábovkou Ferdinand vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách hodně pokropíme připravenou cukrovo-mléčnou směsí, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 10 minut.

Upečenou bábovku Ferdinand vybereme z trouby a ihned ještě za horka vyklopíme na desku. Později by se Ferdinand vlivem chladnoucího a tuhnoucího karamelu přilepil ke formě a nedal by se vyklopit. Bábovku necháme na desce úplně vychladnout.

Ferdinanda - maďarskou karamelovou bábovku po vychladnutí pokrájíme na porce a podáváme k dobré kávě, horkému kakau nebo horkému čaji. Peče se v různých formách vymaštěných olejem a vysypaných cukrem krystal, takže během pečení se na povrchu vytváří karamel.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Ferdinand - maďarská karamelová bábovka

    Celkový počet komentářů: 2

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Ferdinand - maďarská karamelová bábovka

      HanaK, budu moc ráda, děkuji :-)

      12.04.2017 06:26:16

    • HanaK
      HanaK

      To vypadá opravdu moc zajímavě. Určitě recept vyzkouším a děkuji za něj.

      11.04.2017 19:03:02

    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Ferdinand - maďarská karamelová bábovka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.