Fenykl omyjeme, odstraníme pár prvních listů a odkrojíme stopky, které jsou nahoře. Pak jej nakrájíme na plátky.
V hrnci přivedeme k varu vodu. Přidáme kolečka citronu a cibule, doplníme o zeleninový bujon. Není třeba šetřit. Do vroucí kořeněné vody vložíme plátky fenyklu a krátce je povaříme. Musí zůstat nedovařené.
Nedovařená kolečka fenyklu naskládáme do pekáče, posypeme podle chuti kmínem, chilli kořením, tymiánem, lisovaným česnekem, oreganem, opepříme a případně osolíme. Pak přidáme i povařenou cibuli. Nakonec vše zakapeme olivovým olejem a dáme zapéct.
Ke konci pečení přidáme nakrájená rajčata, zasypeme mozzarellou nebo jiným strouhaným sýrem.
Zapečený fenykl s rajčaty servírujeme na předehřáté talíře a zdobíme sekanou petrželkou. Podáváme s čerstvým pečivem.