Den dopředu si namočíme fazole. Druhý den fazole scedíme, dáme do čisté vody a uvaříme doměkka. Na recept potřebujeme jeden hrnek už uvařených fazolí i s vodou, ve které se vařily.
Očistíme si zeleninu (kromě červené řepy). Červenou řepu jen opláchneme a krájíme i se slupkou. Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobné kousky. V malém kastrolku uvaříme červenou řepu pokrájenou na menší kousky. Když jsou uvařeny fazole, přimícháme vařenou řepu a rozmixujeme tak, aby ve směsi zůstaly hrubší kousky. Do tohoto základu přidáme mrkev, cibuli, všechno koření, prolisovaný česnek, mouky, kečup nebo cikánskou směs a hořčici.
Z fazolové směsi tvoříme kuličky, které obalujeme v hrubé mouce a smažíme z obou stran na pánvi s trochou rozpáleného oleje.
Fazolové kuličky jsou vynikající k rajské omáčce.
Tip: Hmoty bylo poněkud moc, tak jsem část víc rozmixovala, rázem byla na světě výborná pomazánka bez další tepelné či jiné úpravy.