reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Fazolová polévka s uzeným vývarem a domácí tarhoňou

Náš rodinný recept na velmi chutnou jemně pikantní fazolovou polévku s domácí tarhoňou uvařenou v uzeném vývaru.


  • 2,3

    12×

    2,3 12
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 657 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 904 hodnocení

Tvarohové koblihy bez kynutí krok za krokem

25. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 651 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 729 hodnocení

Jak na to: Šťouchané brambory jako od babičky

24. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 132 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 185 hodnocení

Mleté maso a koření: Naučte se správné kombinace a vyzkoušejte prověřené recepty

24. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 720 hodnocení

Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem

21. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 602 hodnocení

Znáte eintopf, quiche nebo kofty? Prověřte své vědomosti mezinárodní kuchyně v našem testu

21. 2. 2020

Postup přípravy

V předvečer namočíme suché fazole ve studené vodě, kterou ráno slijeme. Fazole zalijeme čerstvou studenou vodou, přivedeme do varu, znovu první vodu slijeme a tento postup ještě jedenkrát zopakujeme, čímž odstraníme nadýmavé látky z fazolí, které se do vody uvolnily.

Fazole scedíme a místo vody nyní zalijeme fazole odloženým uzeným vývarem i spolu s tukem. Měla jsem tento vývar odložený z vaření uzeného kolena, ale vývar může být i z jiného uzeného masa, proto vývar nikdy nevylévejme, ale použijme na chutnou polévku. Přivedeme do varu a fazole uvaříme ve vývaru na středním plameni do poloměkka.

Zatím připravíme domácí tarhoňu, do mísy rozklepneme jedno čerstvé domácí vejce, přidáme polohrubou mouku v množství, abychom vymíchali těsto tužší konzistence. Těsto pořádně promícháme rukama do koule, kterou nastrouháme na hrubším slzičkovém struhadle na podnos anebo pečící papír a necháme volně přeschnout.

Na jedno vejce je průměrná spotřeba mouky asi 100 g, může se lišit v závislosti od velikosti vejce a vlhkosti mouky samotné. Do těsta nepřidáváme žádnou vodu a nesolíme, sůl nasává vlhkost z okolí. Pokud si chceme tarhoňu připravit do zásoby, vymícháme těsto z více vajec a mouky.

Nastrouhané těsto dáme na pečícím papírem vyložený plech, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a sušíme, dokud nebude tarhoňa pěkně růžová, potom vybereme a necháme vychladnout. Tarhoňu dáme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice, odložíme do suché spíže a máme ji kdykoliv po ruce.

Dále si očistíme mrkev, celer a petrželový kořen. Zeleninu pokrájíme na silnější kolečka - asi 2 - 3 mm, (respektive na malé kostky) a necháme zatím ve vodě. Když jsou fazole poloměkké, přidáme scezenou zeleninu a saturejku, která ulehčí trávení zbylých nadýmavých látek, následně přidáme čubricu, která celé jídlo nádherně provoní. Polévku okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme bobkový list a větvičky čerstvé nebo sušené celerové natě, ale nesolíme, protože uzený vývar je slaný dost.

Když jsou fazole téměř měkké, připravíme zásmažku. Na oleji orestujeme cibuli pokrájenou na kostky do sklovita, přidáme hladkou mouku, pořádně rozmícháme, opražíme do žemlové barvy, potom přidáme obě mleté červené papriky, necháme v tuku za stálého míchání úplně rozpustit, krátce opražíme, zalijeme studenou vodou a rozmícháme dohladka, aby tam nebyly hrudky. Hotovou zásmažku vlijeme do polévky.

Do fazolové polévky zavaříme připravenou tarhoňu, povaříme spolu asi 15 minut, aby se ztratila syrová chuť mouky a vypneme plamen. Do polévky přidáme prolisovaný česnek, zakryjeme pokličkou a necháme chvilku odstát, aby hotovou polévku krásně provoněl.

Horkou fazolovou polévku nabereme na talíř a podáváme posypanou čerstvě nasekanou petrželovou natí. Jde o velmi chutnou, voňavou, jemně pikantní, vydatnou a sytou fazolovou polévku s domácí tarhoňou připravenou s využitím uzeného vývaru. Fazolová polévka je dobrá, když v ní téměř stojí lžíce.

Tuto polévku nám vařívala moje drahá babička a moje dobrá máma, nevěděli jsme se jí dojíst. Je to velmi starý rodinný recept a u nás velmi oblíbený. Použila jsem velké židovské strakaté fazole, ale můžeme použít i jiné fazole, které máme doma po ruce a chutnají nám.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Fazolová polévka s uzeným vývarem a domácí tarhoňou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.