Fazolky se smetanou na kyselo si mohou připravit vegetariáni, ale i milovníci masa.
80 g | máslo |
250 ml | mléko |
250 ml | smetana |
2 lžíce | hladká mouka |
1 ks | velká cibule |
2 misky | fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu |
podle chuti | |
---|---|
cukr | |
sůl | |
pepř | |
citronová šťáva |
Fazolové lusky scedíme a necháme okapat. Pak je nakrájíme na větší kousky, záleží na velikosti lusků. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Osmažíme ji na másle téměř dozlatova. Když začne cibule tmavnout, zaprášíme ji hladkou moukou a necháme usmažit růžovou jíšku. K horké jíšce, za stalého míchání, přiléváme studené mléko a pak i smetanu. Stále mícháme a přivedeme k varu. Krátce povaříme. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme ještě trochu mléka. Pak přidáme pokrájené fazolové lusky, podle chuti osolíme, opepříme a ještě chvíli vaříme. Nakonec omáčku ochutíme citronovou šťávou, případně octem nebo lákem z fazolek. Můžeme přidat i špetku cukru, záleží na chuti. Fazolky se smetanou můžeme podávat bez masa s uvařenými brambory. Pokud je budeme servírovat s masem, doporučuji usmažené maso kuřecí, ale i uvařené hovězí maso.
Krkonošské kyselo: Levná polévka, která zasytí a zahřeje
Pravé krkonošské kyselo sloužilo v chudých rodinách mnohdy jako hlavní chod. Nenašli byste v něm vejce, mléko a cibuli. Vařilo se zásadně ze sušených hub. Polévka je hustá a podává se s brambory.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena