Pokud již tak není, nakrájíme kýtu na tenké řízečky velké asi jako dlaň a mírně naklepeme. Potřeme trochou oleje a hořčice (nejlepší je estragonová) a dáme na chvilku proležet.
Zatím si nakrájíme na nudličky kousek slaniny, kyselé okurky a uzené. Vyndáme řízečky a nakrájené nudličky na ně rozdělíme. Osolíme, opepříme a zavineme nití jako španělské ptáčky.
Na pánvi rozehřejeme sádlo, závitky na něm ze všech stran prudce opečeme a koroptve vyndáme. Na vypečeném základě v pánvi zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme osmahnout zeleninu a zbylé koření, pak přendáme do pekáčku, narovnáme na základ omáčky koroptve a necháme dopéci v troubě na cca 180 - 200 °C asi 40 minut.
Upečené koroptve opět vyndáme, do výpeku přidáme víno, zbytek hořčice, promícháme a dáme ještě na chvilku do trouby, aby to přešlo varem. Mezitím si z másla a mouky připravíme jíšku v kastrolu, na tu vyklopíme základ omáčky z pekáčku, doředíme vývarem, necháme projít varem a rozmixujeme (Původní recept obsahuje pasírování přes síto, ale na to nemám nervy.). Do provařující se omáčky vložíme ptáčky, vše prohřejeme a podáváme.
U nás máme falešné koroptve rádi s rýží nebo houskovým knedlíkem.