reklama
hledat uživatel
       

Falafel

I když se tyto chutné cizrnové kuličky pocházející z oblasti Blízkého východu obvykle smaží v oleji, chutnají stejně dobře i upečené v troubě, doplněné kořeněnou jogurtovou omáčkou.


  • 3,5

    183×

    3,5 183
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Cizrnu uvaříme v dostatečném množství vody na středně silném ohni doměkka (1-1 112 hodiny). Nadbytečnou tekutinu slijeme a cizrnu necháme vychladnout. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně s cibulí, česnekem, kmínem, mletým koriandrem, petrželkou a koriandrovou natí na hladkou kaši. Dáme do misky, podle chuti osolíme a opepříme, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na hodinu do chladničky.

Vsechny suroviny na přípravu jogurtové omáčky smícháme v misce, misku přikryjeme a uložíme do chladničky.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech na pečení vytřeme kukuřičným olejem. Z cizrnové hmoty tvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu a pokládáme je na plech. Mírně je zploštíme, potřeme kukuřičným olejem a pečeme v troubě 15 minut. Potom je obrátíme a pečeme dalších 15 minut dozlatova. Falafel podáváme teplý s jogurtovou omáčkou (dipem).

Zdroj: Nízkotučné pokrmy
, edice 100 nejlepších receptů

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Falafel

    Celkový počet komentářů: 29
    • Kikina
      Kikina

      Cizrna na falafel se po namočení zásadně NEVAŘÍ!!!

      22.09.2018 17:10:29

      • Babůrek
        Babůrek

        Pokud cizrnu před použitím uvaříte, není v receptu nic, co by pak hmotu drželo pohromadě. Proto má být jen dobře namočená.
        Kmín a kumín (cumin, římský kmín) jsou různá koření s odlišnou chutí. Můžete si vybrat, obojí bude dobré. Tradiční je však kumín.

        15.11.2018 04:09:47

    • Marta
      Marta

      Zdravím, tady https://www.svobodavsem.cz/veg anske-recepty/ jsem četla, že se dají i péct. Nevíte jak dlouho, na kolik stupňů a po jaké době se musí otáčet a jestli vůbec? Jsem zmatená. To smažení chci hodně omezit.

      02.09.2017 22:07:24


    • Cumin = římský kmín
      Cumin = římský kmín

      Komentář k receptu Falafel

      Místo kmínu, patří římský kmín, neplést s naším. Římský kmín je typický pro orientální nebo mexickou kuchyni.

      21.07.2017 11:40:54

    • Ji
      Ji

      Komentář k receptu Falafel

      proc se cizrna vari, v jinych receptech se vzdy jen nechava pres noc namocena

      17.01.2016 21:18:16

      • Denerog
        Denerog

        Re: Komentář k receptu Falafel

        Cizrnu přes noc namočíme, ta nasákne vodu (hodně vody) a pak jí vaříme. můžeme před vaření sloupnout slupky z cizrny ale to nemá až tak zásadní vliv na chuť.

        dá se říct že Falafel je pečený/smažený Hummus, přidal bych trochu tahiny pasty pro konzistenci a pojivo

        16.03.2017 18:11:39

    • emma
      emma

      Komentář k receptu Falafel

      Recept jsem vyzkoušela, ale výsledek byl nic moc. Chuťově falafel nebyl nejhorší. Ale konzistence - chvilkama mi připadalo, že se snažím pozřít ochucené piliny. Úprava v troubě asi není nejšťastnější nápad.

      03.10.2015 12:49:21

    • Péťa
      Péťa

      Ingredience k sobě chuťově ladí ale chybí tam neco co to spojí

      09.07.2015 08:39:22

    • Péťa
      Péťa

      Jako podle mne tam vse jako chuťově sedí jen nevim nemělo by tam být i nějaký pojidlo:-|

      09.07.2015 08:37:53

    • Hela
      Hela

      Tak podle receptu vznikla věc sice chuťově zajímavá, ale sypká a absolutně suchá. V receptu asi chybí nějaké pojidlo. Zajímalo by mě, čím nahradit třeba vajíčko, aby jídlo zůstalo veganské.

      26.07.2011 18:47:24

    Nalezeno receptů: 29
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Falafel

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.