reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Escalivada - pečená kapie a cibule

Vynikající pečená zelenina na katalánský způsob. Hodí se na chleba, do salátu a jako příloha. Pro nás velká mňamka!


  • 4,5

    16×

    4,5 16
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 742 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 983 hodnocení

Videorecept pro všechny milovníky čokolády: Jemná čokoládová pěna podle Anny

26. 5. 2020

Bábovka

4,7 1 706 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 796 hodnocení

Sběr černého bezu: Na limonádu, čaj, med i likér

25. 5. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 139 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 199 hodnocení

Dokonalá, přitom tak jednoduduchá: Píchaná buchta krok za krokem

24. 5. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 765 hodnocení

Špízy na gril: Lákavé recepty na masové i zeleninové ražniči

23. 5. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 655 hodnocení

Recept na jemnou bramborovou kaši krok za krokem

22. 5. 2020

Postup přípravy

Recept se dá dělat dvěma způsoby - péct v troubě nebo opéct na grilu.

Escalivada v troubě: Troubu zahřejeme na 200 °C. Na plech, který vyložíme pečícím papírem, naskládáme kapie vcelku společně s cibulí. Jakmile je trouba zahřátá, dáme zeleninu tak na 50 minut péct. Když jsou kapie menší, tak i měně. Při pečení zhruba po 30 minutách zeleninu o 180 stupňů otočíme. Troubu vypneme a necháme přes noc zchladnout, případně si delší dobu počkáme.

Escalivada na grilu: Tento způsob je nejlepší použít po grilování. Když už jsme ugrilovali maso a nebudeme už nic připravovat. Využijeme horka z uhlíků. Na mřížku dáme kapii i cibuli a necháme opékat, po nějaké době otáčíme, až se zelenina opeče ze všech stran. Necháme vychladit.

Kapie jakoby nařízneme (vyteče voda) a odstraníme všechna jadérka a stonek. Roztaháme na prkénko a sloupáváme svrchní kůžičku, až žádná není. Pak papriky nakrájíme na 1 cm dlouhé pásky. Cibuli klasicky oloupeme, ona se při uřezání konce vyloupne sama. Cibuli nakrájíme na měsíčky.

Escalivada má více způsobů využití. Dle katalánskeho zvyku se naskládají na talíř kapie, vedle cibule a Kataláni ještě pečou vcelku lilek, který také oloupou. Posolíme, polijeme olivovým olejem a necháme uprostřed stolu, ať si každý vezme pečenou kapii a cibuli jako část přílohy.
My to máme doma rádi třeba na opečeném toustovém chlebu s tuňákem nebo ančovičkami. Escalivada je dobrá i jako salát s tuňákem, nadrobno nakrájeným česnekem, olivovým olejem a solí.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Escalivada - pečená kapie a cibule

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.