reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

Recept na doma vlastnoručně vyrobený pálivý paprikový krém, který je mnohem lepší a kvalitnější než kupovaný v hypermarketech. Navíc je lacinější a neobsahuje žádné umělé konzervátory a éčka.


  • 2,9

    42×

    2,9 42
  • 10 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Kapii omyjeme, zbavíme stopky, jádřince, semínek a žilek. Kapii překrojíme podélně na polovinu a pokrájíme na menší kousky. Čerstvé červené pálivé papriky omyjeme, odkrojíme jen konec se stopkou a jádřince se semínky neodstraňujeme. Červené pálivé papriky pokrájíme na malé kousky.

Do cuttera dáme pokrájené pálivé papriky, pokrájenou kapii, přidáme odvážené množství soli a kutrujeme na krém tak, aby zůstaly maličké kousky, které budou cítit na jazyku. Sterilované čisté sklenice naplníme pálivým krémem, uzavřeme víčkem a odložíme do spíže.

Domácí pálivý krém netřeba vůbec sterilovat, protože sůl dostatečně konzervuje. Krém se nekazí a neplesniví. Tento domácí výrobek vydrží bez újmy i déle než jeden rok. Když sklenici otevřeme, vydrží v chladničce až do spotřebování, ale u nás se spotřebuje velmi rychle.

Pálivý krém dělám v poměru 1:1 sladké a pálivé papriky. Kapie dodává krému vynikající a příjemnou sladkou chuť k pálivosti dlouhých paprik. Krém je sametovější a mnohem chutnější než kupované krémy. Paprikový krém přidávám do polévek, salátů, pomazánek, slaných krémů, omáček a k masům na šťávě. Krém používám také na marinování nejrůznějšího masa na grilování. Pro slanost není krém vhodný jako samostatná chuťovka.

Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém je vynikající domácí produkt na čistě přírodní bázi. Neobsahuje žádné konzervanty, postačí samotná sůl. Recept doporučuji milovníkům ostrých jídel, příprava je rychlá a velmi jednoduchá. Je to skvělý domácí polotovar se širokým použitím.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

    Celkový počet komentářů: 11
    • honza
      honza

      Komentář k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

      Ahoj,
      jen upřesním ten poměr pálivé a sladké papriky ... pojmem " dlouhá červená pálivá " je zřejmě myšlena červená cayenne (kajenská), která se běžně prodává v Makru, Tescu, Globuse ... běžně taky dnes koupíte v Globuse Habanero a Dorset Naga :) ty pálí mnohonásobně víc. poměr by se potom musel vyladit znovu. 1:1 by v takovém případě byl pro dost otrlé pojídače ohně :)

      26.07.2018 08:22:39

    • Dan
      Dan

      Komentář k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

      Chci se zeptat, jestli můžete používat označení Erös Pista? V případě, že s tím v Kecskemethu nemají problém tak se omlouvám, jinak s tím něco vymyslete.

      30.12.2017 21:46:15

      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

        Ahoj Dan, ne, žáden problém s Kecskemétem, povšimněte si prosím v názvu, že jde o " domácí " výrobek, nikoliv o komerční záležitost! Dékuji za Váš zájem, vím, že byl dobře myšlenej. Přeji Vám hezký a pohodový poslední den v starém roce a ze srdce to nejlepší :-)

        31.12.2017 06:05:32

    • hallisvlad
      hallisvlad

      erõs pista

      Samozřejmě Váš recept respektuji, musí být určitě skvělý, ale můj známý z maďarska mi prozradil, že čipoš erõs pista je dělaný z pečených chilli papriček.

      20.11.2017 09:22:38

      • Libchen
        Libchen

        Re: erõs pista

        Ahoj hallisvlad, na to neumím odpovědět, vím, že receptu je víc, jako znám já.
        děkuji Vám a přeji Hezký den :-)

        20.11.2017 11:15:15

    • Luboš z Borovníka
      Luboš z Borovníka

      Cus, dejte tam desetinu co pise a pak kdyztak pridavejte.. takle to delam a je to vyborny..

      05.09.2017 09:45:47

    • darina
      darina

      Komentář k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

      niekde je chyba v davkovani,priserne slane a to som dala menej nez polovicu soli lebo sa mi to nezdalo

      04.09.2016 03:35:31

      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

        Ahoj Darina, chyba v dávkovaní určite nie je, toto je produkt na dlhodobé skladovanie a práve to množstvo soli konzervuje a zabezpečí, že je aj viac ako rok bez akejkoľvek ujmy, nekazí sa. pomer čerstvej kápie k čerstvej ostrej paprike je tiež v poriadku, je to o sladkej a ostrej chuti 1 : 1, čo je výsledne ostrá chuť. vychádzala som z pomerov komerčne vyrábaného výrobku, ak budeš tento recept používať kratšiu dobu, ako 1 rok, môžeš si množstvo soli samozrejme prispôsobiť. ak ho použiješ, stačí ho pridať do jedla naozaj len málo, krásne farbí a má výraznú chuť, do jedla už žiadnu soľ nepridávaš. určite nie je vhodný ako chuťovka.
        robievam už dlhé roky, ešte moja mamička to takto robila a recept sa rozšíril v našej širokej rodine a prevzalo ho mnoho priateľov a známych v tejto podobe. je skutočne poriadne overený rokmi i veľkým počtom osôb. Prajem Ti, aby chutil :-)

        06.09.2016 07:00:49

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

      Ahoj Jarka - P, veľmi pekne dakujem.
      potešila si ma :-)

      05.03.2016 11:27:17

    Nalezeno receptů: 11
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.