reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

Recept na doma vlastnoručně vyrobený pálivý paprikový krém, který je mnohem lepší a kvalitnější než kupovaný v hypermarketech. Navíc je lacinější a neobsahuje žádné umělé konzervátory a éčka.


  • 2,9

    42×

    2,9 42
  • 10 min

Podobné recepty

Načíst další recepty


Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 530 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 803 hodnocení

Milujete chuť sušených rajčat? Připravte si domácí a levnější variantu

24. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 651 hodnocení

Provoní celou kuchyň! Francouzský hruškový koláč s polevou krok za krokem

23. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Když máte hub plné košíky: Pusťte se do zavařování

23. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Recept na houbovou smaženici krok za krokem

22. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 527 hodnocení

Recept na cheesecake s borůvkami krok za krokem

22. 8. 2019

Postup přípravy

Kapii omyjeme, zbavíme stopky, jádřince, semínek a žilek. Kapii překrojíme podélně na polovinu a pokrájíme na menší kousky. Čerstvé červené pálivé papriky omyjeme, odkrojíme jen konec se stopkou a jádřince se semínky neodstraňujeme. Červené pálivé papriky pokrájíme na malé kousky.

Do cuttera dáme pokrájené pálivé papriky, pokrájenou kapii, přidáme odvážené množství soli a kutrujeme na krém tak, aby zůstaly maličké kousky, které budou cítit na jazyku. Sterilované čisté sklenice naplníme pálivým krémem, uzavřeme víčkem a odložíme do spíže.

Domácí pálivý krém netřeba vůbec sterilovat, protože sůl dostatečně konzervuje. Krém se nekazí a neplesniví. Tento domácí výrobek vydrží bez újmy i déle než jeden rok. Když sklenici otevřeme, vydrží v chladničce až do spotřebování, ale u nás se spotřebuje velmi rychle.

Pálivý krém dělám v poměru 1:1 sladké a pálivé papriky. Kapie dodává krému vynikající a příjemnou sladkou chuť k pálivosti dlouhých paprik. Krém je sametovější a mnohem chutnější než kupované krémy. Paprikový krém přidávám do polévek, salátů, pomazánek, slaných krémů, omáček a k masům na šťávě. Krém používám také na marinování nejrůznějšího masa na grilování. Pro slanost není krém vhodný jako samostatná chuťovka.

Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém je vynikající domácí produkt na čistě přírodní bázi. Neobsahuje žádné konzervanty, postačí samotná sůl. Recept doporučuji milovníkům ostrých jídel, příprava je rychlá a velmi jednoduchá. Je to skvělý domácí polotovar se širokým použitím.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

    Celkový počet komentářů: 11
    • honza
      honza

      Komentář k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

      Ahoj,
      jen upřesním ten poměr pálivé a sladké papriky ... pojmem " dlouhá červená pálivá " je zřejmě myšlena červená cayenne (kajenská), která se běžně prodává v Makru, Tescu, Globuse ... běžně taky dnes koupíte v Globuse Habanero a Dorset Naga :) ty pálí mnohonásobně víc. poměr by se potom musel vyladit znovu. 1:1 by v takovém případě byl pro dost otrlé pojídače ohně :)

      26.07.2018 08:22:39

    • Dan
      Dan

      Komentář k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

      Chci se zeptat, jestli můžete používat označení Erös Pista? V případě, že s tím v Kecskemethu nemají problém tak se omlouvám, jinak s tím něco vymyslete.

      30.12.2017 21:46:15


      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

        Ahoj Dan, ne, žáden problém s Kecskemétem, povšimněte si prosím v názvu, že jde o " domácí " výrobek, nikoliv o komerční záležitost! Dékuji za Váš zájem, vím, že byl dobře myšlenej. Přeji Vám hezký a pohodový poslední den v starém roce a ze srdce to nejlepší :-)

        31.12.2017 06:05:32

    • hallisvlad
      hallisvlad

      erõs pista

      Samozřejmě Váš recept respektuji, musí být určitě skvělý, ale můj známý z maďarska mi prozradil, že čipoš erõs pista je dělaný z pečených chilli papriček.

      20.11.2017 09:22:38

      • Libchen
        Libchen

        Re: erõs pista

        Ahoj hallisvlad, na to neumím odpovědět, vím, že receptu je víc, jako znám já.
        děkuji Vám a přeji Hezký den :-)

        20.11.2017 11:15:15

    • Luboš z Borovníka
      Luboš z Borovníka

      Cus, dejte tam desetinu co pise a pak kdyztak pridavejte.. takle to delam a je to vyborny..

      05.09.2017 09:45:47

    • darina
      darina

      Komentář k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

      niekde je chyba v davkovani,priserne slane a to som dala menej nez polovicu soli lebo sa mi to nezdalo

      04.09.2016 03:35:31

      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

        Ahoj Darina, chyba v dávkovaní určite nie je, toto je produkt na dlhodobé skladovanie a práve to množstvo soli konzervuje a zabezpečí, že je aj viac ako rok bez akejkoľvek ujmy, nekazí sa. pomer čerstvej kápie k čerstvej ostrej paprike je tiež v poriadku, je to o sladkej a ostrej chuti 1 : 1, čo je výsledne ostrá chuť. vychádzala som z pomerov komerčne vyrábaného výrobku, ak budeš tento recept používať kratšiu dobu, ako 1 rok, môžeš si množstvo soli samozrejme prispôsobiť. ak ho použiješ, stačí ho pridať do jedla naozaj len málo, krásne farbí a má výraznú chuť, do jedla už žiadnu soľ nepridávaš. určite nie je vhodný ako chuťovka.
        robievam už dlhé roky, ešte moja mamička to takto robila a recept sa rozšíril v našej širokej rodine a prevzalo ho mnoho priateľov a známych v tejto podobe. je skutočne poriadne overený rokmi i veľkým počtom osôb. Prajem Ti, aby chutil :-)

        06.09.2016 07:00:49

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

      Ahoj Jarka - P, veľmi pekne dakujem.
      potešila si ma :-)

      05.03.2016 11:27:17


    Nalezeno receptů: 11
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.