V hrnci přivedeme k varu vodu, sůl, cukr a máslo. Jakmile začne voda vřít, snížíme teplotu a přidáme mouku. Mícháme rychle, dokud se mouka nebude přichytávat na strany hrnce. Poté hrnec z plotny odendáme a necháme hmotu vychladnout.
Do chladného těsta přidáme žloutek s bílkem a těsto promícháme. Necháme alespoň na 15 minut těsto stát.
Těsto vložíme do cukrářského sáčku s nástavcem 10 mm.
Z těsta tvarujeme 8 cm dlouhé válečky, dáváme je alespoň 5 cm od sebe na plech vyložený pečicím papírem. Navlhčenou vidličkou vytvoříme na každém válečku vlnovku.
Éclair vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 220 °C 15 minut. Poté teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme dalších 15 minut.
Erclai necháme na mřížce vychladnout.
Připravíme si krém: Mléko dáme ohřát s čistě nastrouhanou citronovou kůrou a vydlabaným vanilkovým luskem. Žloutky smícháme s cukrem, škrobovou moučkou, prosetým kakaem. Teplé mléko přidáme ke kakaové směsi a vaříme cca 5 minut, dokud krém nezhoustne. Krém za občasného míchání necháme vychladnout ve studené vodní lázni.
Krémem naplníme nejlépe kuchyňskou injekci a vyplníme krémem naříznuté eclair z každé strany.
Poleva: Vodu, cukr a kakao přivedeme k varu. Odstavíme a přidáme prosetý moučkový cukr.
Eclair naplněné čokoládovým krémem ponoříme narychlo do teplé polevy a dáme na tác stranou. Zbytkem polevy poté erclair můžeme polít.
Eclair s čokoládovým krémem konzumujeme, pokud vydrží, nejlépe do 2 dní.