Dýni hokaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a i se slupkou ji nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky, česnek oloupeme. Z citronu vymačkáme šťávu.
V hrnci rozpálíme lžíci olivového oleje a rychle na něm opečeme cibuli. Když je cibulka růžová, přidáme rozvonět česnek. Pak vhodíme dýni a chvíli restujeme. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme sůl, mletý pepř, kmín, bobkový list a dáme vařit. Od bodu varu vaříme dýňovou polévku asi 15 minut, dýně nám za tuto dobu stačí krásně změknout. Na závěr vmícháme majoránku s citronovou šťávou a necháme 2 minuty prohřívat.
Polévku tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký dýňový krém, do kterého přidáme zralé avokádo (bez slupky a pecky) a znovu promixujeme.
Dýňový krém s avokádem podáváme horký. Můžeme doplnit krutony.