Využijte sezónní dýně a upečte výtečný dýňový koláč s křehkou oříškovou krustou, tvarohovým krémem a polevou ze slaného karamelu.
poleva | |
---|---|
100 g | cukr krupice |
30 g | máslo |
120 ml | smetana ke šlehání (31%) |
těsto | |
280 g | hladká mouka |
2 g | jedlá soda |
2 g | sůl |
140 g | máslo |
250 g | cukr krupice |
2 ks | vejce M |
120 ml | podmáslí |
krém | |
170 g | máslo |
170 g | krémový sýr |
250 g | moučkový cukr |
1 ks | dýně |
na ozdobu | |
1 hrnek | pekanové ořechy |
1. Nejprve rozmixujeme lískové oříšky na jemno, v misce smícháme s moukou (lze použít i jakoukoliv bezlepkovou nebo špaldovou) a cukrem (také lze nahradit jakýmkoliv oblíbeným sladidlem, případně i vynechat), přidáme na malé kostky nakrájené studené máslo a konečky prstů vytvoříme drobenku. Přidáme žloutky, kakao a vytvoříme těsto.
2. Vytvarujeme dno koláče rovnou v připravené dortové formě, nejlépe vyloženou pečícím papírem.
3. Dáme péct do vyhřáté trouby na 175 °C na cca 12 minut. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň.
4. Pudink uvaříme podle návodu, ale jen z 350 ml mléka, necháme vychladnout, poté vyšleháme s tvarohem, krémovým čerstvým sýrem a máslem, případně ochutnáme a dosladíme podle své chuti.
5. Větší část krému natřeme na korpus, do zbytku přimícháme dýňové pyré a koření, navrstvíme na bílý krém a dáme chladit do lednice.
TIP: Dýňové pyré je vhodné připravit si předem.
6. Jednoduše rozřízneme malou dýni napůl (hokaido, muškátovou nebo máslovou), vydlabeme semínka, otočíme řezem dolů a pečeme na plechu s pečícím papírem cca 45 minut na 175 °C, dužinu poté vydlabeme lžicí a rozmixujeme.
7. Na přípravu slaného karamelu si dáme do vysokého hrnce cukr, vodu a citron, promícháme a poté již bez míchání necháme vařit. Jakmile se začne měnit barva, opět začneme míchat, až dosáhneme jantarové barvy, tak odstavíme, opatrně přimícháme smetanu, dáme zpět na horkou plotnu a vaříme cca 5 minut a vmícháme také lžičku růžové himalájské soli (případně klasickou mořskou). Slaný karamel odstavíme, po zchladnutí nalijeme na dýňový koláč a necháme vychladit, nejlépe do druhého dne, případně dáme ztuhnout do mrazáku.
Dýňový koláč se slaným karamelem můžeme ozdobit pekanovými ořechy.
Recept na polévku z pečené dýně krok za krokem
Dýňové polévky patří mezi jedny z nejoblíbenějších. Pokud dýni předem upečeme, chuť polévky bude výraznější. Fotorecept krok za krokem.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena