Recept na jednoduchý dýňový dip, který se hodí třeba k nachos. Ve zdravější variantě si jej dopřejeme k čerstvé zelenině nakrájené na hranolky.
3 stroužky | česnek |
2 lžíce | olivový olej |
0.5 ks | dýně Hokaido |
1 lžíce | sušené lahůdkové droždí |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý barevný pepř |
Dýni hokkaido dobře omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme měkký střed se semínky. Dýni nakrájíme na měsíčky a vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Pokapeme lžící oleje a osolíme. Dýni pečeme cca 20 minut na 200 °C, až je měkká. Upečenou dýni necháme vychladnout. Dýni vložíme do mixéru, přidáme olivový olej (zbylou 1 lžíci) a promixujeme. Do dýňového pyré přidáme čerstvě mletý pepř, lahůdkové sušené droždí a oloupaný česnek. Znovu promixujeme. Dýňový dip ochutnáme a podle potřeby dosolíme. Dýňový dip podáváme v mističkách a používáme jako zeleninovou omáčku vhodnou k namáčení.
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
Recept na polévku z pečené dýně krok za krokem
Dýňové polévky patří v podzimním a zimním čase mezi jedny z nejoblíbenějších. Pokud dýni předem upečeme, chuť polévky bude výraznější. Fotorecept krok za krokem.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena