Osvědčený recept na měkký sladký chléb z dýně, který navíc ozdobíme dýňovými semínky.
těsto | |
---|---|
50 g | cukr |
1 lžička | sůl |
30 g | máslo |
50 ml | mléko |
2 ks | hřebíček |
20 g | zázvor |
42 g | kvasnice |
400 g | dýně |
50 g | dýňová semínka |
2 lžičky | skořice mletá |
5 lžic | dýňový olej |
500 g | hladká mouka |
Máslovou dýni oloupeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a dýni nakrájíme na menší kostičky. Nakrájenou dýni vložíme do hrnce, přidáme 100 ml vody, mletou skořici, hřebíček, nastrouhaný zázvor a vaříme asi 10 minut. Hřebíčky z dýně potom vybereme a dýni ručním mixérem rozmixujeme. Do mísy prosejeme mouku a ve středu uděláme důlek. Do důlku přidáme droždí promíchané ve vlažném mléce s troškou mouky a cukrem. Necháme vzejít asi 10 minut. K mouce přidáme dýni, sůl, olej a zbytek cukru. Promícháme a necháme odstát dalších 20 minut. Dýňová semínka nasekáme na hrubo. Polovinu semínek přidáme k těstu, které propracujeme. Těsto vložíme do tukem vymazaného srnčího hřbetu (délka 30 cm), pokapeme vodou a posypeme zbytkem dýňových semínek. Těsto necháme odpočinout 15 minut. Dýňový chléb pečeme 25 - 35 minut dozlatova v troubě vyhřáté na 185 °C. Dýňový chléb s dýňovými semínky je chutný například s čajem.
Foto: Thinkstock.com
Dýňové hody: Vaříme z dýně od snídaně po večeři
Je tady půlka září, sychravější počasí a s tím i potřeba dopřát tělu syté pokrmy, které nám dodají vitamíny a hlavně nás zahřejí. K tomu nám skvěle poslouží právě dýně, ať už máslová, muškátová, špagetová a samozřejmě oblíbená Hokkaido. Pojďme si z dýně připravit snídani, oběd i rychlou večeři.
autor Samman
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena