Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme. Nakrájíme ji na menší kostky, stejně tak oškrábanou mrkev. Dýni použijeme menší, mrkev střední velikosti. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo, česnek oloupeme.
Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a cibulku na něm osmahneme. Přidáme česnek, dýni a mrkev a za častého míchání necháme krátce orestovat a rozvonět. Zasypeme mletou skořicí, opět orestujeme, zalijeme vodou a přidáme veškeré další koření, bylinky a sůl. Povaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny. Poté vyndáme bobkový list a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme.
Ve vedlejším kastrolku si povaříme mrkev nakrájenou nadrobno. Stačí 5 minut, aby byla na skus. Psáno jako příloha. Tuto mrkev po uvaření scedíme a vmícháme do rozmixované polévky. Nakonec dochutíme tymiánem, podle potřeby osolíme, opepříme a promícháme.
Dýňovo-mrkvová polévka s tymiánem chutná samotná, ale kdo potřebuje, doplní ji krutonky, nebo přikusuje bílou bagetku.