Recept na chuťově výbornou polévku z dýně hokkaido, kterou doplníme sýrovými krutony.
2 stroužky | česnek |
1 ks | brambory |
1 ks | pórek |
2 řapíky | řapíkatý celer |
1 ks | červená cibule |
600 g | dýně Hokaido |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
0.5 lžičky | kari koření |
mletý černý pepř | |
bujón | |
0.2 lžičky | mletá kurkuma |
1 větvička | čerstvý rozmarýn |
příloha | |
1 ks | sýr |
1 ks | niva |
4 ks | rohlík |
podle potřeby | |
olivový olej |
Dýni hokkaido omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky i se slupkou. Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Pórek a řapíkatý celer nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli s česnekem osmažíme dozlatova. Přidáme nakrájený pórek, řapíkatý celer, dýni a asi 3 minuty restujeme. Poté přidáme nakrájený brambor, půlku slepičího a půlku zeleninového bujonu, osolíme a opepříme. Dále zalijeme vroucí vodou, aby byla dýně ponořená. Dýňovou polévku vaříme 15 - 20 minut. Když je dýně měkká, polévku odstavíme, rozmixujeme, přidáme půl lžičky kari, špičku lžičky kurkumy, podle chuti dosolíme a dopepříme. Krutony si připravíme následovně. Nastrouháme sýr a nivu, smícháme v poměru 4:1. Z rohlíků (lepší jsou včerejší) odřízneme tenoučkou vrchní a spodní kůrku, pak je podélně a příčně rozkrojíme. Získáme čtvrtky rohlíků, které mají z obou stran vnitřek. Na olivovém oleji osmažíme větvičku rozmarýnu (asi 40 sekund), poté ho z oleje vyjmeme. Větvičku můžeme použít na ozdobu polévky. V tomto oleji rohlíky z obou stran namočíme. Smíchaný sýr na rohlíky z obou stran přitlačíme a na sucho smažíme též z obou stran dozlatova. Rohlík v pánvi trochu přitlačíme, sýr se rozpustí v hladkou vrstvu a lépe se pak otáčí. Dýňovou polévku se sýrovými krutony ihned podáváme na stůl k jídlu.
Dýňové hody: Vaříme z dýně od snídaně po večeři
Je tady půlka září, sychravější počasí a s tím i potřeba dopřát tělu syté pokrmy, které nám dodají vitamíny a hlavně nás zahřejí. K tomu nám skvěle poslouží právě dýně, ať už máslová, muškátová, špagetová a samozřejmě oblíbená Hokkaido. Pojďme si z dýně připravit snídani, oběd i rychlou večeři.
autor werik
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena