reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Dvojbarevná kynutá polena

Výborný tradiční recept maďarské kuchyně na velmi chutné, lehké, nadýchané a sladké kynuté pečivo, které svým tvarem a vrstvením připomíná poleno ze dřeva.


  • 2,7

    28×

    2,7 28
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky

25. 10. 2020

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, 1 lžičku prášku do pečiva, cukr moučka, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z 1 citronu a dobře promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a v teple necháme vykynout kvásek, stačí asi 15 minut.

Když kvásek vykyne, přidáme 1 vaječný žloutek, 100 ml oleje a 2 lžíce kyselé smetany nebo hustého bílého jogurtu. Za postupného přidávání zbylého vlažného mléka v malých dávkách všechno spolu důkladně zpracujeme rukama nebo míchacími háky na poloměkké, lesklé, hladké a pružné těsto.

Těsto rozdělíme na 2 přibližně stejné poloviny. Možná nebudeme potřebovat všechno mléko, jeho spotřeba závisí na kvalitě mouky a od toho, či je mouka sušší, případně pokud má vyšší vlhkost. V malém množství mléka rozmícháme horké kakao a mletou skořici. Připravenou směs přidáme do poloviny těsta a dobře do těsta zapracujeme.

Světlé i tmavé těsto vložíme každé zvlášť do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme obě těsta v teple vykynout do dvojnásobného objemu, trvá to asi 1 hodinu. Vykynutá těsta na desce propracujeme rukama a každé ostrým nožem rozdělíme na polovinu. Vezmeme jedno tmavé těsto. Tmavé těsto položíme na světlé těsto a rozválíme do tvaru obdélníku o tloušťce asi 8 mm.

Vyválené těsto stočíme do závinu, který rozdělíme nožem na 6 přibližně stejných častí o tloušťce asi 2,5 - 3 cm. Každý díl těsta na jemně pomoučněné desce rozválíme dlaněmi do délky asi 10 cm, až vznikne tvar dřevěného polena.

Polena uložíme na plech vystlaný teflonovou folií nebo pečicím papírem. Stejně postupujeme i s druhým tmavým a světlým těstem. Polena potřeme vaječným bílkem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout ještě 20 minut. Kynutá polena pečeme asi 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev. Polena vybereme z trouby a necháme vychladnout a můžeme posypat prosátým cukrem moučka.

Dvojbarevná kynutá polena servírujeme ke kávě i čaji při snídani nebo svačině. Polena chutnají nejlépe vlažná. Jsou vhodná i jako pohoštění pro návštěvy. Toto pečivo má velmi lehkou nadýchanou strukturu s početnými dírkami a krásně voní po skořici a citronu. Polena nejsou přeslazená a svým tmavým a světlým vrstvením připomínají kmen stromu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Dvojbarevná kynutá polena

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.