reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Dušený špenát z čerstvých listů

Špenát je důležitý svým obsahem železa, je bohatý i na další minerály a vitamíny. V našem jídelníčku by určitě neměl chybět.


  • 4,3

    86×

    4,3 86
  • 1 hod

  • 12×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 042 hodnocení

Bylinky při chřipce a viróze: Které opravdu pomohou?

23. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 760 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Recept na koblihy pečené v troubě krok za krokem

23. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 220 hodnocení

Rychlé obědy do krabičky - stačí 45 minut a máte skvělé jídlo do práce

22. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 616 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 802 hodnocení

Dýňové rolky se skořicovou náplní krok za krokem

22. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 702 hodnocení

Recept na výbornou čočkovou polévku krok za krokem

22. 10. 2020

Postup přípravy

Špenát důkladně propereme ve studené vodě, necháme okapat, zbavíme kořínků a jemně nasekáme. Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět. Pak k ní přisypeme nasekaný špenát a posolíme. Zalijeme vodou tak, aby byl špenát ponořený a za občasného promíchání dusíme, dokud špenát nezměkne.

Zatím si připravíme jíšku: Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku a smažíme, než mouka zrůžoví.

Horkou jíšku rozšleháme ve studeném mléce a nalijeme ji do podušeného špenátu. Přidáme i česnek utřený se solí, smetanu, na zahuštění trochu strouhanky a za mírného varu mícháme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme i žloutek. Dušený špenát můžeme ochutit pepřem a podle chuti přisolit.

Dušený špenát je vhodnou přílohou k pečenému masu, chutná s brambory i s bramborovými knedlíky. Využít se dá ale i k přípravě mnoha dalších pokrmů

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Dušený špenát z čerstvých listů

    Celkový počet komentářů: 14
    • janatka
      janatka

      Tak špenát na tento způsob jsem nikdy nepřipravovala. Dělám jen podušený, nepřilévám vodu ani jíšku, jen smetanu dávám. Velice mě to zaujalo a vyzkouším, špenátu máme na zahradě doma dost letos se urodil.

      30.09.2019 20:12:14

    • Magda
      Magda

      Špenát a omelety

      Díky za skvělý recept, špenát je takhle fakt výborný. Držím zrovna proteinovou dietu, takže se mi to krásně hodilo k těmto omeletám https://www.proslim.cz/hubnuti /proteinova-vajecna-omeleta/ abych si to trochu zpestřila. Jinak celkově špenát s omeletami je fakt skvělá kombinace.

      09.08.2019 09:39:34

    • Jana
      Jana

      dušený špenát

      Polévku jsem už zvládla a teď si uvařím špenát. Díky moc za recept už se těším.

      06.06.2019 17:35:00


    • mamka Martina
      mamka Martina

      dušený špenát z lístků ...

      tak jej půjdu tedy vyzkoušet, a uvidím....

      10.11.2016 13:09:56

    • Nella
      Nella

      Komentář k receptu Dušený špenát z čerstvých listů

      skúste len umytý a nasekaný špenát : na masle, s troškou soli a korenia, k nemu praženicu z dvoch vajec -tiež na masle a je to.

      13.05.2014 18:20:06

    • Jitulík
      Jitulík

      Věčně zelený mýtus Pepka námořníka

      Ráda bych upozornila, že obsah železa ve špenátu byl za nadstandardní považován vědci omylem, a to vlivem matematické chyby ve výpočtu, navíc jeho vstřebatelnost ze špenátu je pro lidský organismus minimální. Ale jinak je významný, např. kyselinou listovou, draslíkem, ... Každopádně špenát miluji a jdu zkusit tento recept :-P!

      03.04.2014 16:18:10

    • Vendee
      Vendee

      Komentář k receptu Dušený špenát z čerstvých listů

      Nikdy jsem špenát nejedla, od malička jsem měla zafixované že to je hnusné a že to dobré ani být nemůže.. Pak mi přítel udělal špenátovou polévku a já ji s chutí snědla tak jsem včera koupila špenát a hledala recept a našla jsem právě ten váš a chci vám moc poděkovat !! Dělala jsem svůj první špenát a je VÝBORNÝ!! :-)

      15.08.2013 16:12:53

      • Bára Šestáková
        Bára Šestáková

        Re: Komentář k receptu Dušený špenát z čerstvých listů

        Skutečně velmi jednoduchý a naprosto vynikající !! Nejzdlouhavější je přebrat špenát a odstonkonkovat ho. Dobrou chuť

        10.12.2013 20:44:33

    • hanahama
      hanahama

      vynikající a rychlý oběd!!!

      Chválím, chválím, chválím!!! Opravdu vynikající a rychlý oběd!!! Recept zařazuji mezi naše domácí oblíbené :)

      13.06.2013 12:59:52

    • Kamilka
      Kamilka

      Toto vypadá opravdu náramně. Nemám rád tu hmotu, co na mě vždy vykoukne z mraženého sáčku. Tohle je stokrát lepší!

      18.03.2012 18:43:16


    Nalezeno receptů: 14
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Dušený špenát z čerstvých listů

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.